Høje omkostninger ved on-demand print af indlægssedler

PUBLICERET: 6 March 2024
OPDATERET: 6 March
Illustration: Unsplash

 

En undergruppe under European Carton Manufacturers Association (ECMA) har forsøgt at belyse de potentielle økonomiske udfordringer forbundet med den foreslåede brug af Print on Demand (PoD) indlægssedler i forbindelse med EU’s revision af lægemiddellovgivningen.

Undersøgelsen adresserer de økonomiske byrder, der vil opstå i forbindelse med afskaffelsen af indlægssedler. Ifølge lovforslaget er det nemlig sådan, at medicinbrugerne kan bede om en print-on-demand indlægsseddel, hvis de ønsker det, uden at skulle betale ekstra for det.

Undersøgelsen er, ifølge ECMA, en konservativ kvantificering som giver indsigt i de økonomiske konsekvenser ved at indføre PoD-indlægssedler. De anslåede samlede omkostninger af PoD-foldere i hele EU spænder fra ca. 12,5 mia. til godt 26 mia. DKK, afhængigt af, om indlægssedlerne udskrives i sort/hvid eller fire farver. Det er pt. uklart, hvem der skal afholde disse omkostninger.

Beregningen af prisen pr. PoD-indlægsseddel er sammensat af flere nøglekomponenter, herunder papir, blæk, printer-afskrivninger, lønomkostninger m.v. samt antallet af apoteker i Europa.
Den forventede efterspørgsel af PoD-foldere er baseret på de digitale færdigheder hos den del af befolkningen, som har det største behov for medicin.

Undersøgelsen anslår, at selv om øvelsen vil resultere i en samlet reduktion af indlægssedler, er omkostningsvirkningen af PoD indlægssedler 2-3 gange større end de samlede omkostninger til medicinske indlægssedler, som de produceres i dag.

De laveste digitale færdigheder hos dem med størst behov

Rapporten viser, at den ældre befolkning bliver mest påvirket af fjernelsen af indlægssedler. Over 50% af medicinen indtages af personer på 65 år eller derover.
Europa-Kommissionens Digital økonomi og samfund Indeks viser, at det er denne del af befolkningen har det laveste niveau af digitale færdigheder, især i Østeuropa. Derfor anser man deres efterspørgsel PoD-indlægssedler for at være høj.

Kun Holland kan prale af et færdighedsniveau på over 50 % for grundlæggende digitale færdigheder for aldersgruppen 65 til 74. De fleste andre europæiske lande har niveauer omkring 20 eller 30 % af det digitale færdigheder i denne aldersgruppe. Det betyder, at 70-80 % af den ældre del af befolkningen, vil have brug for trykte udgave af indlægssedlerne. Derfor vil apotekerne stadig være nødt til at levere et betydelig antal foldere til medicinbrugerne.

Hvad med ressourcetræk og CO2-regnskab?

Rapporten undersøger ikke, hvad det forventede lavere forbrug af papir betyder for ressourcetrækket og CO2-regnskabet. Parametre som også må antages at have betydning for den samlede vurdering af afskaffelsen af indlægssedler.

Du kan læse hele rapporten her.

Læs videre

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01

Addbrand overtager ICE Kuvert

Addbrand køber ICE Kuverts aktiver med virkning fra 1. august 2024. Dette skridt markerer også et generationsskifte, hvor Nanna Enemark ansættes hos Addbrand i København for at fortsætte med at servicere kunderne
ICE-Addbrand

Prinfo Danmark sætter fokus på mental trivsel

Prinfo Danmark sætter fokus på mental trivsel på medlemmernes arbejdspladser under projektnavnet #OnePrinfo.
trivsel

Fusion resulterer i dansk produktion med lokal identitet

Fusionen mellem V1 Printcompany og Bannerkompagniet ApS er fra juni 2024 en realitet.
Lasse Kahr og Morten Frtiz

De seneste nyheder

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01

Addbrand overtager ICE Kuvert

Addbrand køber ICE Kuverts aktiver med virkning fra 1. august 2024. Dette skridt markerer også et generationsskifte, hvor Nanna Enemark ansættes hos Addbrand i København for at fortsætte med at servicere kunderne
ICE-Addbrand