Høje omkostninger ved on-demand print af indlægssedler

PUBLICERET: 6 March 2024
OPDATERET: 6 March
Illustration: Unsplash

 

En undergruppe under European Carton Manufacturers Association (ECMA) har forsøgt at belyse de potentielle økonomiske udfordringer forbundet med den foreslåede brug af Print on Demand (PoD) indlægssedler i forbindelse med EU’s revision af lægemiddellovgivningen.

Undersøgelsen adresserer de økonomiske byrder, der vil opstå i forbindelse med afskaffelsen af indlægssedler. Ifølge lovforslaget er det nemlig sådan, at medicinbrugerne kan bede om en print-on-demand indlægsseddel, hvis de ønsker det, uden at skulle betale ekstra for det.

Undersøgelsen er, ifølge ECMA, en konservativ kvantificering som giver indsigt i de økonomiske konsekvenser ved at indføre PoD-indlægssedler. De anslåede samlede omkostninger af PoD-foldere i hele EU spænder fra ca. 12,5 mia. til godt 26 mia. DKK, afhængigt af, om indlægssedlerne udskrives i sort/hvid eller fire farver. Det er pt. uklart, hvem der skal afholde disse omkostninger.

Beregningen af prisen pr. PoD-indlægsseddel er sammensat af flere nøglekomponenter, herunder papir, blæk, printer-afskrivninger, lønomkostninger m.v. samt antallet af apoteker i Europa.
Den forventede efterspørgsel af PoD-foldere er baseret på de digitale færdigheder hos den del af befolkningen, som har det største behov for medicin.

Undersøgelsen anslår, at selv om øvelsen vil resultere i en samlet reduktion af indlægssedler, er omkostningsvirkningen af PoD indlægssedler 2-3 gange større end de samlede omkostninger til medicinske indlægssedler, som de produceres i dag.

De laveste digitale færdigheder hos dem med størst behov

Rapporten viser, at den ældre befolkning bliver mest påvirket af fjernelsen af indlægssedler. Over 50% af medicinen indtages af personer på 65 år eller derover.
Europa-Kommissionens Digital økonomi og samfund Indeks viser, at det er denne del af befolkningen har det laveste niveau af digitale færdigheder, især i Østeuropa. Derfor anser man deres efterspørgsel PoD-indlægssedler for at være høj.

Kun Holland kan prale af et færdighedsniveau på over 50 % for grundlæggende digitale færdigheder for aldersgruppen 65 til 74. De fleste andre europæiske lande har niveauer omkring 20 eller 30 % af det digitale færdigheder i denne aldersgruppe. Det betyder, at 70-80 % af den ældre del af befolkningen, vil have brug for trykte udgave af indlægssedlerne. Derfor vil apotekerne stadig være nødt til at levere et betydelig antal foldere til medicinbrugerne.

Hvad med ressourcetræk og CO2-regnskab?

Rapporten undersøger ikke, hvad det forventede lavere forbrug af papir betyder for ressourcetrækket og CO2-regnskabet. Parametre som også må antages at have betydning for den samlede vurdering af afskaffelsen af indlægssedler.

Du kan læse hele rapporten her.

Læs videre

Sign Service og College360 gør eleverne klar til Skills

For tredje år i træk er skilteteknikerne med til DM i Skills som konkurrencefag.
skills_05

Vikiallo introducerer ‘Scan og bestil’

Vikiallo har gjort det endnu mere enkelt at bestille.
Screenshot

Avistrykkeriet i Ringsted lukker

Sjællandske Medier meddeler, at de nu samler alle deres trykopgaver på Avistrykkeriet Nordvestsjælland i Holbæk.
sn-lukker-trykkeri

IPS Individual Packaging Solutions køber endnu en emballagefabrik

E. Michaelis & Co. fortsætter via deres emballagefirma IPS strategien med at udvide i vækstområder ved at købe endnu en emballagefabrik.
IGEPA_foto

De seneste nyheder

Sign Service og College360 gør eleverne klar til Skills

For tredje år i træk er skilteteknikerne med til DM i Skills som konkurrencefag.
skills_05

– Vi må stå sammen om skiltetekniker-uddannelsen

Fredag den 12. april var der generalforsamling i Skilt- og Print Branchen, hvor der var stor fokus på at fastholde og udvikle skiltetekniker-uddannelsen.
claus-tvangso

HP vil fortsætte med at drive udviklingen

Nøgleordene for HP på Drupa-messen er automation, integration og bæredygtighed som vil de adressere med tre teknologier.
drupa24_hp

Huuray for en printer

Den danske virksomhed, Huuray, investerede i sommeren 2023 i en ny printer for at udvide sit udbud af personaliserede gavekort.
Huuray-PR-Billeder