Messeudstyr i rent pap – med lavt CO2-aftryk

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERET: 17 December 2023
OPDATERET: 17 December
Ib Plambech Hansen demonstrerer hvordan alternativet til roll-up’en – en Fold-Up – nemt og hurtigt kan stilles op og pakkes sammen. Håndtaget på transportkassen er ikke i plast men i Sisal.

Så gik det endnu engang stærkt. Der er kort fra idé til handling hos Onprint i Holbæk, som er ude med et koncept og en produktserie som bygger på bæredygtighed og lavt CO2-aftryk.

Det startede med nogle opslag på sociale medier i september om, hvordan man kunne bygge messeelementer i ren pap. Kort efter blev de kontaktet af Reboot (Messe for bæredygtighed i Odense), som mente, at de passede godt ind i det udstillingskoncept. Og så gik det stærkt med at udvikle og ikke mindst markedsføre de nye produkter til messen, der løb af stablen sidst i november 2023.

Resultatet er, indtil videre, at der er opstået et nyt varemærke – GreenForm – som er messeelementer udelukkende fremstillet i konstruktionspap. Det drejer sig om diske, borde, stole og ikke mindst alternativet til den traditionelle roll-up: Fold-Up’en. Udover messeelementerne har Onprint også udviklet en emballage til de forskellige elementer, der er let at håndtere og transportere – og selvfølgelig er fremstillet i pap.

– Vi har arbejdet med pap siden vi gik ind i storformat i 2015. Vi har leget og pjattet os gennem meget med fremstilling af både et piratskib og en Cadillac i pap. Vi har haft en medarbejder på kursus hos PMH Systems og efterhånden som det blev mere og mere tydeligt for os, at pap er et godt alternativ til mange af de løsninger, som ellers kræver mange ressourcer og lang transport, fx en roll-up, siger Ib Plambech Hansen, indehaver af Onprint.

Borde, stole og søjler er alle skåret over samme læst.
CO2-regnskabet er en drivkraft i udviklingen

En Fold-Up, som Onprint kalder deres papbaserede alternativ, har, ifølge Ib Plambech, et CO2-aftryk på 18 kilo. Det er umiddelbart svært, at få data på CO2-aftrykket af en traditionel roll-up, siger han, men ifølge hans egne forsigtige beregninger viser, at det nok ligger i omegnen af 100 kilo pr. roll-up.

Netop det, at man relativt nemt kan beregne CO2-aftrykket på papkonstruktionen, ser han som en fordel og en drivkraft i udviklingen af produktserien.

– Pappet kommer fra fabrikker i Sverige, som har offentliggjort data om CO2-belastningen. Transporten er relativ kort og kan beregnes. Så er der konstruktionen og rejsen til slutdestinationen, som igen er relativt kort, siger Ib Plambech.

Men det er ikke bare et spørgsmål om miljø. Konstruktionerne skal være lette at transportere og opbevare, lette at samle og adskille og tilpas robuste til at de kan anvendes flere gange. Da der er tale om pap, er det også tanken, at man kan genbestille enkeltdele, så hvis fx en bordplade bliver for skadet eller slidt, så kan man nøjes med at bestille en ny bordplade. Man behøver ikke at bestille et helt nyt bord.

For at slutte ringe helt tilbyder GreenForm (Onprint) i det nye år også, at man ved køb af et produkt kan få printet en QR-kode på emballagen. Når produktet så ikke længere skal bruges, pakker man det ned, scanner QR-koden og får adgang til en gratis returlabel fra GLS. Så tager GreenForm produktet retur og sikrer, at de dele, der kan genbruges, bliver genbrugt i nye konstruktioner og at resten genindvindes på den mest hensigtsmæssige måde.

– Det gør vi fordi, det bare ikke er alle virksomheder, der har adgang til en papcontainer. Og så sikrer vi samtidig, at så meget som muligt bliver genbrugt.

Søger forhandlere

GreenForm sælger kun til forhandlere og ikke direkte til slutkunder. Ideen i dette er, at de hos Onprint har både stor og hurtig printkapacitet og et lynhurtigt og kraftigt skærebord. Det er der også andre har, men de fleste mindre skiltevirksomheder har ikke denne kapacitet. Derfor kan de melde sig som forhandlere og bestille produkterne, med eller uden print, til en attraktiv pris. OnPrint bliver naturligvis selv forhandler af GreenForms produkter.

– Vi kommer til at markedsføre dette overfor bureauer, trykkerier, print- og skiltevirksomheder i det nye år, og håber at de kan se fidusen i det. Vi ved at stadigt flere kommer til at udføre et ESG-regnskab og at CO2-aftrykket er en væsentlig del af dette. Så vi tror, at der gradvist vil blive en stigende efterspørgsel på produkter som dem, vi nu markedsføre under brandet GreenForm, siger Ib Plambech Hansen afslutningsvis.

Selve disken består grundlæggende af tre stykker pap: Top og bund samt forstykket der kan rulles sammen som en pølse. Sammen med stole og søjler kan den pakkes i en egenudviklet transportkasse med håndtag og hjul, der, når den er fyldt med messeudstyr, vejer bare 20 kilo.

Læs videre

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01

Stor variation i udbuddet af digitale etiketprintere

Etiketbranchen er overordnet en robust og stabil industri med en mangeårig global vækst.
Xeikon

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01