Ikke-genanvendelig plast kan nu genanvendes

PUBLICERET: 6 December 2023
OPDATERET: 7 December
Au2mate har stået for automatiseringen af den store fabrik – lige fra den indledende projekteringsfase og til den endelige implementering. Til venstre ses Divisional Director Sales, Lars Linnet, fra Au2mate og til højre ses Head of Group Project Engineering, Jens Christian Niemann-Platz, fra MAKEEN EnviroTech.

Af ingeniør og journalist, Klaus Hansen

MAKEEN Energy’s datterselskab MAKEEN EnviroTech A/S har opført et større fabriksanlæg ved Randers, der skal omdanne plastaffald til olie. Den fremstillede olie kan herefter anvendes til produktion af ny plast. Fabrikken forventes at være klar til produktion i starten af 2024.

Hvert år producerer danskerne millioner af tons returplast, der indsamles via kommunale ordninger og herefter genanvendes i det omfang det er muligt. Ca. halvdelen af den indsamlede returplast kan genanvendes til fremstilling af ny plast, mens den anden halvdel desværre ikke kan genanvendes og må kasseres. Det drejer sig her om forskellige polymere plasttyper, typisk tynde plastfolier, der er limet sammen af flere forskellige slags plast.
Disse ikke-genanvendelige plasttyper sorteres fra i store sorteringsanlæg og brændes herefter i forbrændingsanlæg ligesom restaffald.

Men kreative ingeniører i MAKEEN Energy har udviklet en ny metode til at omdanne den ikke-genanvendelige plast til et nyt olieprodukt, der efterfølgende kan bruges til fremstilling af helt ny plast. Processen medvirker til bedre udnyttelse af det indsamlede plastaffald og bidrager dermed til et mindre CO2-udslip og styrker den cirkulære økonomi. Forhold, der er helt i tråd med FN’s anbefalinger for en mere bæredygtig produktion.
MAKEEN Energy er netop i gang med at opføre en sådan fabrik ved Randers. Fabrikken skal – som nævnt ovenfor – producere ny olie på basis af ikke-genanvendelige plasttyper. Dette sker i en lang række komplicerede processer, og hele produktionen skal automatiseres, overvåges og styres helt ned til de mindste detaljer.

Valg af automationspartner

MAKEEN har ikke selv indgående kendskab til udvikling af ny procesautomation, og har derfor allieret sig med automationseksperterne fra Au2mate A/S, der har udvikle et komplet automationssystem til fabrikken.
Au2mate har designet og leveret hele fabrikkens IT-struktur og efterfølgende implementeret denne i produktionsanlægget. Således har Au2mate været med i automationsprocessen lige fra start af, dvs. allerede i planlægningsfasen. Ligeledes har Au2mate leveret servere og acces punkter. Au2mate har ydet rådgivning og haft 10 mand beskæftiget i det store automationsprojekt, der nu har varet i godt 2½ år og er ved at nærme sig sin afslutning.

MAKEEN Energy forventer at oprette flere nye fabrikker i Danmark og forskellige andre lande. Men nu skal den første fabrik her i Danmark lige køres ind. På basis af disse erfaringer kan MAKEEN så etablere nye fabrikker rundt omkring i verden.

Om MAKEEN Environtech

MAKEEN Envirotech er en underafdeling af MAKEEN Energy. MAKEEN Energy har domicil i Randers og her er over 100 erfarne ingeniører og maskinmestre ansat, hvor deres opgave er at udvikle nye grønnere teknologier, der kan være med til at løse nogle af klodens mange miljøproblemer. Det er teknologi, der giver en mere bæredygtig produktion og øget cirkulær økonomi, som f.eks. plastkonverteringsanlæg, biogasanlæg eller genanvendelsesteknologi til kompositmateriale.

MAKEEN Energy er en global virksomhed med over 3600 ansatte jævnt fordelt over hele kloden.

Her ses et dronefoto af det kæmpestore fabriksanlæg, der skal omdanne returplast (plastaffald) til olie. Den fremstillede olie kan herefter anvendes til produktion af ny plast. Fabrikken er placeret ved Randers.

Her ses et dronefoto af det kæmpestore fabriksanlæg, der skal omdanne returplast (plastaffald) til olie. Den fremstillede olie kan herefter anvendes til produktion af ny plast. Fabrikken er placeret ved Randers.

Læs videre

Fusion resulterer i dansk produktion med lokal identitet

Fusionen mellem V1 Printcompany og Bannerkompagniet ApS er fra juni 2024 en realitet.
Lasse Kahr og Morten Frtiz

Vikiallo støtter ECO Interior Award

Interiør-dekoration bliver nævnt stadigt oftere som et nyt område med et stort forretningspotentiale. Derfor afholder Sign Print & Pack-messen en interiør design-konkurrence.
vikiallo-design_01

Nyt tilbud til professionelle grafiske indkøbere

Print.com er et nyt online tilbud til professionelle grafiske indkøbere i Danmark.
printcom

Egotag investerer i yderligere to Colorado'er

Egotag Skilte & Reklame i Hjørring har benyttet Drupa-messen til at købe to nye Colorado’er i M-serien.
egoitag_drupa

De seneste nyheder

PR Offset køber From Grafisk

Der er gang i butikken hos PR Offset, som på Drupa skrev under på en aftale om en ny Heidelberg offsettrykmaskine, og nu annoncerer købet af From Grafisk i Kolding.
PR_01

HP lover nyt på storformatfronten i efteråret

På HPs stand på Drupa var det nyheder i Indigo- og PageWide-serierne, der var mest i søgelyset. Men snart loves der nyt i storformatsegmentet.
HP-Paula

Konica lancerede deres B2-UV inkjet

Konica Minolta havde premiere på deres nye B2+ UV inkjet, AccurioJet 60000 på Drupa samt deres nye high chroma tonerprinter med et udvidet farverum.
Konica_Druopa_01

Horizon demonstrerede den smarte fabrik på Drupa

Målet for Horizon er at vise, hvordan printleverandører kan skabe en "smart fabrik"
horizon_drupa_01