Åbent hus med masser af nyheder

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERET: 15 November 2023
OPDATERET: 15 November
Mange havde fundet vej til Vikiallos åbent hus-arrangement. Selv Spiderman havde tilsyneladende indfundet sig.

Over to dage i uge 48 viste Vikiallo alle herlighederne frem på deres egen adresse på Albuen i Kolding. Det trak omkring 200 gæster til, som fik masser af faglige input og gode tilbud, samt mulighed for at vinde flotte præmier og blive overdådigt beværtet.

Indehaver og direktør Kim Harris var med begge dage og gav undertegnede en rundtur i mange af de nyheder, som Vikiallo præsenterede.

De nye elevpakker skal få de unge til at føle sig mere velkomne i faget.
Alle skal føle sig velkomne – især de unge

Allerede i receptionen viste Vikiallo, at de også tænker på de kommende generationer i branchen. Derfor har de udviklet et ’starter-kit’ til skilteteknikerpraktikanter, -ungarbejdere og -lærlinge, så de ikke skal rende og rundt med svendenes værktøj og ikke skal føle, at de kun må bruge det gamle og aflagte værktøj. En lille ting, men som viser at man tager sine unge alvorligt.

3D-printede facadebogstaver

I selve indgangspartiet stod også 3D-printeren Tractus, der findes i en række forskellige størrelser. Den kan bygge elementer i APA-plast som har en udendørs holdbarhed på 10 år. Selvom den er helt ny, har de allerede solgt fire. Kim Harris siger selv, at der er en stigende interesse for at bygge udendørs facadebogstaver ved hjælp af 3D-print.

Skæremaskiner fra Summa og Valiani

Som tidligere omtalt i Sign Print & Pack er Vikiallo blevet forhandler af Valiani-skæreborde. Markedet for skæreborde er vokset i takt med, at flere emballageopgaver er nede i oplagsstørrelser, hvor de gængse produktionsapparater bliver for dyre. Kim Harris tror på, at stadigt flere, både skilte- og grafiske trykvirksomheder, vil gå ind i dette marked og udnytte den efterspørgsel, som udvikler sig der.

Vikiallo sælger hele serien af Valiani-skæreborde, men Kim Harris har især fidus til Optima XL V300-skærebordet, som har et format på 160 x 305 cm. Bordet er betydeligt billigere end flere af konkurrenterne, hvilket blandt andet skyldes, at det har visse begrænsninger, som de fleste vil kunne leve fint med, ifølge Kim Harris. Det kan lave almindeligt skær i op til 20 mm, V-skære, lave kiss-cut, die-cut og bukkestreger.

Heidi Hoornaert, salgsdirektør hos Summa, kiggede forbi og fortalte både om den nye S3-skæreplotter og om købet af konkurrenten Valiani.

Valiani er i øvrigt blevet købt af Summa, som også viste en nyhed frem på Vikiallos åbent hus. Det var skæreplotteren S3 som blev vist frem, som umiddelbart ligner forgængeren, men blandt andet er blevet markant hurtigere. Summa var repræsenteret af salgsdirektøren for Nordvesteuropa, Heidi Hoornaert, som fortalte, at grunden til at Summa har købt Valiani er, at deres produkter supplerer hinanden utrolig godt. Summa er især stærke på skæreplottere og folier mens Valiani er stærke på skæreborde og på medier som papir og pap (bl.a. har de store markedsandele inden for passepartout-skæring).

DTF til både store og små

Epson viste deres nye F2200 DTF/DTG-printer. Det er en 5-farve arkprinter, der som navnet antyder kan bruges både som DTF og DTG-printer. Den kan udstyres med flere forskellige holdere alt efter hvad der skal printes på. Den største er godt og vel 40 x 50 cm mens den mindste (til ærmer) er 10 x 10 cm. Vikiallo har allerede solgt otte af denne model.

I den mere industrielle skal viste de et komplet DTF-system fra STS. Det er en rulleprinter (baseret på en Mutoh) der kører filmen direkte ind i lim- og tørretunnel hvorefter den oprulles på et oprullesystem. Printbredden er henholdsvis 60 og 120 cm.

Roland DG med på Resin-vognen

Roland DG var også på plads med en række nye produkter. Her kunne man blandt andet se den nye Truevis AP-640 som er Rolands første Resin (latex)-printer. Kim Harris tror, at den især vil være attraktiv for fx in-house kunder, som vil værdsætte miljø, enkel betjening og relativ høj hastighed. Den blev præsenteret i et særligt bundle med Rolands GR2-640 skæreplotter.

Kim Harris viser, hvordan AXYZ-skærebordet med næsten uvirkelig præcision kan skære i forskellige materialer, så de passer præcist sammen.
Industrielt skærebord med muskler

Der findes løsninger, hvor man kan kombinere skære- og fræsefunktioner. Men hvis man virkelig vil kunne fræse effektivt og præcist, så kræver det et fræsebord udviklet til formålet, siger Kim Harris. Derfor har de AXYZ-bordet i sortimentet, og har haft det i mange år. Kim Harris viser, hvordan man kan fræse i forskellige materialer med en næsten uvirkelig præcision. Bordet er samtidig særdeles robust og har en levetid langt udover almindelige skæreplottere- og borde.

Car wrapping og vinduesfilm

Til dagen havde Vikiallo allieret sig med skiltefirmaet Infront, som er specialiseret i carwrap, boatwrap, solfilm samt specialfoliering af interiør. De underviser både på Vikiallos kurser og optræder i demo-sammenhænge som fx dette åbent hus-arrangement.

Her viste de en ny bagrudefolie, Contra Vision fra Autograph. Det er en transparent, perforeret vinduesfilm som gør, at du kan kigge ud men ikke ind. Folien er en videreudvikling af en tidligere folie, hvor hullerne er gjort endnu mindre og endnu mere usynlige, hvilket har øget printkvaliteten. Derudover har den patenterede luftkanaler i klæberen for at sikre boble-fri installation.

Rasmus Fredin indehaver af Infront demonstrerede også en ny indfarvet PPF (Paint Protection Folie) fra Flexi Shield, som har de nødvendige beskyttende egenskaber, men nu kan fås i seks forskellige serier (Gloss, Color Flip, Texture m.m.) og i flere end 60 forskellige farver. Altså en kombineret wrapping- og protection-folie.

Endelig viste 3M otte nye High Gloss-folier i 2080 serien til bilindpakning, så der nu er 12 i alt.

Rasmus Fredin fra Infront viser den nye vinduesfilm til bilruder med stærkt forbedret printkvalitet.
Markedet har ændret sig

Kim Harris siger, at markedet har ændret sig det seneste års tid. Over en bred kam er der en nedgang i salget af materialer. Det skyldes formentlig, at flere af de store kæder vælger at genbruge materialer og andre bare holder lidt igen med investeringerne. Til gengæld ser der ud til at være en øget fokusering på maskiner, hvor det handler om at kunne producere små oplag hurtigt. Hurtigere makiner og mere automatisering. Og så er der også et lyspunkt i, at flere finder ud af, at designfolier, til indretning og fornyelse af eksisterende interiør (det som Vikiallo kalder ’up-cycling’) er en god idé. Både for pengepungen og miljøet. Så alt i alt er de optimistiske hos Vikiallo.

Indehaveren af Vikiallo, KIm Harris, er stadig optimist, selvom markedet har ændret karaktér. Her viser han i øvrigt Roland DG’s UV-printer, hvor den hvide har en særdeles høj dækning. Det er metalliske folier han står med, hvor der er printet dækhvid og farve på samt partiel lak.

Læs videre

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6

Ny Caldera RIP lokker med store farvebesparelser

Den franske softwareudvikler Caldera har netop udgivet den seneste version af Caldera RIP. Allerede fra nu vil brugere være i stand til at opgradere deres RIP til version 17.
caldera

Digital tonerprinter i B2XL-format er klar til præsentation

For ca. et år siden introducerede Fujifilm en alpha-model af en tonerprinter i B2-format. Nu har den materialiseret sig som et markedsføringsklart produkt
REvoria GP12500

De seneste nyheder

Visutech får ny direktør

Efter mere end tre årtier overdrager grundlægger og administrerende direktør, Jan-Olof Jungersten, ledelsesrollen til Johan Lidström.
visutech_lidstrom

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

Metsä Board har nu den største kartonmaskine i Europa

Med moderniseringen af kartonmaskinen (BM1) vil Metsä Boards årlige produktionskapacitet af falsekarton stige fra 400.000 tons til 600.000 tons.
MetsäBoardHusum

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6