Denne artikel er skrevet af Harry van Deursen, redaktør på det hollandske VerpakkingsManagement
Den danske producent af plastbakker til fødevarer, Faerch, har gennem de sidste fire år opbygget en genbrugsfabrik til PET-bakker i Holland.
Der er tale om en cirkulær genbrugsmodel, der forbinder kredsløbet for PET-fødevareemballage ved at genanvende indsamlet europæisk husholdningsaffald til råmaterialer til nye, fødevaresikre emballageløsninger.
– Vi omdanner affald til en værdifuld råvare og skaber et cirkulært materiale-flow, siger Johan Hendriks, landechef for Faerch i Holland.
rPET-granulatet fra fabrikken er godkendt af European Food Safety Authority (EFSA) og er derfor godkendt til direkte kontakt med fødevarer. Med endnu en produktionslinje under opførelse vil forarbejdningskapaciteten nå op på 60.000 tons materiale om året.
– Dette er det første europæiske PET-genbrugsanlæg til PET-beholdere og -bakker i industriel skala. Vores mono-rPET fødevareemballage er tilgængelig på det britiske og europæiske marked. I Holland bruges rPET til især til færdigretter, og i Storbritannien og Danmark pakker detailhandlere både deres færdigretter og kød i vores rPET-emballage, forklarer Johan Hendriks.
Omfattende genindvindingsproces
Det indsamlede materiale gennemgår en omfattende proces, hvor bakkerne vaskes, koges, mekanisk findeles, smeltes og filtreres inden det bliver til nyt råmateriale.
Forskellig signalværdi i forskellige lande
Genindvindingsfabrikken leverer to typer granulat. En grå-grøn granulat (Evolve by Faerch) som får sin farvetone fra den affaldsstrøm, der behandles. Evolve by Faerch fås kun i naturligt fluktuerende nuancer, da der ikke tilsættes ekstra masterbatch under genbrug og produktion. Desuden fremstilles et gennemsigtigt granulat ved at sortere farvet og klar plast på forhånd.
Efterspørgslen efter de to varianter er meget markedsafhængig, fortæller Johan Hendriks:
– I Storbritannien er Evolve by Faerch-bakker populære og giver forbrugerne visuelle fingerpeg om at træffe bæredygtige valg ved hjælp af fødevareemballagen. I Holland ønsker forhandlerne gennemsigtige bakker, fordi det står for kvalitet, mens i Frankrig er de billige kødprodukter pakket i gennemsigtige bakker og de dyrere produkter i farvede.