De bedste nye produkter kåret

PUBLICERET: 31 May 2023
OPDATERET: 31 May
Prisuddelingen i EDP Awards blev afholdt på Fespa-messen i München. Foto: Claes Nordström

Så var det igen tid til præmieregn i forbindelse med EDP Awards. Der blev i alt uddelt 17 priser i kategorier inden for storformatprint, efterbehandling og workflow-løsninger. De vindende bidrag handler mere om automatisering og bæredygtighed i år, ifølge juryen.

EDP Awards konkurrencen er åben for alle leverandører, der har lanceret produkter i løbet af året. Det er også det eneste af sin slags i Europa, der vurderer nye teknologier inden for digitalprint. Produkterne bedømmes af EDP-organisationens ekspertjury (European Digital Press Association) ud fra flere kriterier, hvor innovation, kvalitet, ydeevne og pris er nogle af dem.

Nu har den samlede europæiske branchepresse sagt sin mening om bidragene for 2022/2023. Vinderne blev afsløret på FESPA-messen i München den 24. maj, og der blev uddelt 17 priser inden for hovedkategorierne software, printere til både storformat og kommercielt print, efterbehandling, måling og kalibrering, robotteknologi og forbrugsvarer.

Juryen opsummerer, at de indsendte bidrag indeholder flere bæredygtighedsfordele end tidligere udgaver af konkurrencen. Workflow og automatisering var ligeledes vigtige emner, der gennemsyrede bidragene fra leverandørerne.

Vinder i storformatklasser

Blandt printsystemer til storformat op til 170 cm printbredde vandt Canon kategorien for sin nye M-serie.

Michael Seidl overrakte prisen til Ismet Ozdemir, marketingdirektør for Canon EMEA, for Canons nye Colorado M-serie, som vandt kategorien storformatprintere, rulle til rulle op til 170 centimeter i bredden. Foto: Claes Nordström.

– Canon Colorados unikke UVgel-teknologi i M-serien kombinerer fremragende kvalitet, høj produktivitet og stor alsidighed. Denne anden generation af UV-gel giver flere muligheder med valgfri hvid farve. Den accepterer også en bred vifte af substrater – heriblandt nogle der ikke kan håndteres af andre rulle-til-rulle-printere. Canon Colorado tager også et skridt fremad med nye forretningsmodeller og lave driftsomkostninger. Dette er en virkelig fleksibel løsning, der er ideel til at printe materialer til både indendørs og udendørs brug, lyder juryens begrundelse.

Dursts repræsentant måtte på scenen for at tage imod prisen for Durst P5 350 HS hybridmaskine. Foto: Claes Nordström.

Durst P5 350 HS hybridmaskine vandt i klassen rulle-til-rulle-printere under 350 centimeter. Den er designet til at printe ruller og kartoner på op til 3,5 meter og når en produktivitet på op til 650 kvadratmeter i timen. Juryen fremhæver blandt andet, at maskinen byder på hurtige medieskift, enkel vedligeholdelse og fuld sikkerhed under printprocessen. Durst fik desuden også priser for deres printflowsoftware og overvågningsværktøjer.

Petra Fetting, marketingchef hos Swissqprint, var glad for, at virksomheden vandt to EDP Awards. Foto: Claes Nordström.

Swissqprints Kudu fik en pris i flatbed/hybrid printerklassen, der udskriver over 250 kvadratmeter i timen. Maskinen tilbyder ti farver og er ifølge EDP-juryen den mest avancerede storformatprinter på markedet i dag, og som også tilbyder et fuldautomatisk indførings- og vedligeholdelsessystem til hvid farve:

– Det giver printudbyderne frihed, når det kommer til at sammensætte farvepaletter. Derudover giver det en produktion på op til 304 kvadratmeter i timen – en meget fornuftig ydelse. Kort sagt er printeren beregnet til et meget modent marked, hvor alsidighed, drevet af nye applikationer og substrater, er afgørende, udtaler juryen.

Tryk på glas og tekstil

Derudover vandt den schweiziske producent også i industriklassen for sin drop-out print mulighed for forskårne glaspaneler, som EDP mener åbner nye forretningsmuligheder for kunderne og giver nøjagtig registrering til flere produktioner, samt beskyttende papir, der eliminerer behovet for, at brugeren skal rengøre printpladen. Den specialudviklede farve klæber direkte på glas, og der kræves ingen primer. I samme kategori vandt Bobst One Complete Solution. En arbejdsgang, der giver en komplet løsning til fleksibel emballage.

Sejren i rulleprinteren for tekstiltrykklassen gik til Aleph og deres maskine Laforte 340 Fabric. En inkjetprinter, der printer direkte på tekstiler. Det giver overlegen printkvalitet, høj hastighed (op til 570 kvadratmeter i timen) med høj holdbarhed og vandbaseret farve ifølge EDP.

– Når det kommer til fleksibel emballage, åbner Uteco Sapphire EVO W med sin 1260 millimeter printbredde en ny dimension til produktion af små og mellemstore serier af fleksibel emballage. Dens konfiguration med Ultrastream, kontinuerlig inkjet-teknologi med vandbaseret farve, respekterer miljøet, lyder det i juryens begrundelse, hvor det også fremgår, at printeren kan printe på plastfolie, aluminium, papir og pap til emballage til fx fødevarer, medicin og fremstillingsindustrien. En maskine, der bidrager til digitalisering af emballageproduktion.

Zünd blev fejret for sin lancering af Q-Line. Michael Seidl overrakte EDP-prisen til Aleksandar Lazic, leder af emballageproduktområdet. Foto: Claes Nordström.
Robotter og skæring

På efterbehandlingssiden blev Fotoba, Tecnau og Zünd præmieret. Sidstnævnte schweiziske producent af skæreløsninger lancerede for nylig Q-line produktionslinjen. Q-Line kommer med BHS180, et “Board Handling System”, til produktion, der går fra palle til skæring og fræsning af medieplader og tilbage til palle. Alle med to robotter til på- og aflægning. Juryens begrundelse lyder:

– Inden for digital efterbehandling er den nye Zünd-fræser unik med sin ekstraordinære modularitet. Den tilpasser sig nye krav gennem ændringer og opgraderinger. Med Zünd-modulernes modulære designkoncept kan du sammensætte skræddersyede skæreløsninger og beskytte dine investeringer. Skæreplatformen blev fuldstændig re-designet med opdaterede værktøjsholdere. Det lineære motordrev garanterer endnu højere præcision. Sammen med den dobbelte bom og den opdaterede softwarestyring giver det højere behandlingshastighed.

Software til automatisering og kvalitet

På softwaresiden vandt det professionelle klichépositioneringssystem KAMA CPX 106 til efterbehandling, som nu fås til B1-formatet, og som reducerer opsætningstiden med op til 90 procent. Ifølge EDP-juryen er det en vigtig innovation for en branche, der skal øge automatiseringen og reducere maskinopsætningstiden.

I kategorien for farvemåling og kalibrering var det Bobst kvalitetskontrol, der glædede juryen. Et vigtigt emne for etiket- og emballageindustrien. Bobst AccuCheck, som tidligere var en gennemprøvet løsning til karton, er nu også blevet muligt at bruge til etiketkonvertere. Alle etiketter med en hastighed på 100 meter i minuttet kontrolleres.

En anden software, der modtog anerkendelse, var Durst Robotics. Ifølge juryen bevæger den grafiske industri sig mod visionen om Industri 4.0, der gør print til en kontinuerlig proces takket være brugen af robotter på både læsse- og lossesiden, selv når flere trykplader er læsset side om side.

Tekstilfarve med hvid fra Kornit var vinderen i kategorien forbrugsvarer. De nye hvide farve er udviklet til Kornit Presto MAX, velegnet til personliggørelse af modeartikler, boligindretning og andre tekstilapplikationer.

Alle repræsentanterne for de vindende virksomheder stillede op til fotografier. Foto: Claes Nordström.

Læs videre

Fusion resulterer i dansk produktion med lokal identitet

Fusionen mellem V1 Printcompany og Bannerkompagniet ApS er fra juni 2024 en realitet.
Lasse Kahr og Morten Frtiz

Vikiallo støtter ECO Interior Award

Interiør-dekoration bliver nævnt stadigt oftere som et nyt område med et stort forretningspotentiale. Derfor afholder Sign Print & Pack-messen en interiør design-konkurrence.
vikiallo-design_01

Nyt tilbud til professionelle grafiske indkøbere

Print.com er et nyt online tilbud til professionelle grafiske indkøbere i Danmark.
printcom

Egotag investerer i yderligere to Colorado'er

Egotag Skilte & Reklame i Hjørring har benyttet Drupa-messen til at købe to nye Colorado’er i M-serien.
egoitag_drupa

De seneste nyheder

PR Offset køber From Grafisk

Der er gang i butikken hos PR Offset, som på Drupa skrev under på en aftale om en ny Heidelberg offsettrykmaskine, og nu annoncerer købet af From Grafisk i Kolding.
PR_01

HP lover nyt på storformatfronten i efteråret

På HPs stand på Drupa var det nyheder i Indigo- og PageWide-serierne, der var mest i søgelyset. Men snart loves der nyt i storformatsegmentet.
HP-Paula

Konica lancerede deres B2-UV inkjet

Konica Minolta havde premiere på deres nye B2+ UV inkjet, AccurioJet 60000 på Drupa samt deres nye high chroma tonerprinter med et udvidet farverum.
Konica_Druopa_01

Horizon demonstrerede den smarte fabrik på Drupa

Målet for Horizon er at vise, hvordan printleverandører kan skabe en "smart fabrik"
horizon_drupa_01