
Claus Tvangsø trak, med udtalelsen om, at der er risiko for, at skilteteknikeruddannelsen lukker, temaet op for eftermiddagsdebatten på Skilt & Print Branchens årsmøde.
TEC i København lukkede deres skilteteknikeruddannelse i starten af året. Så fra nu af, kan man kun tage skoleopholdet på College360 i Silkeborg. Der er i branchen en frygt for, at det vil gøre det helt umuligt at rekruttere nye lærlinge øst for Storebælt.
Et andet mere generelt problem er, at ungdomsårgangene bliver mindre, og at interessen for håndværksfag har været nedadgående i en årrække.
En tredje og meget stor udfordring er ressourcerne i Skilt & Print Branchen. Uddannelsen som skiltetekniker er forankret i overenskomstforholdet mellem arbejdsgiverorganisationen Danske Malermestre (hvorunder Skilt & Print Branchen er placeret) og arbejdstagerorganisationen Malerforbundet. Da Skilt & Print Branchen har haft svært ved at rekruttere nye medlemmer, er der for få ressourcer til at drive de mange aktiviteter, som uddannelsen kræver. Det gælder fx lærepladser, lokale og centrale uddannelsesudvalg samt censorkorps.
Claus Tvangsø lagde ikke skjul på, at der mangler nyt blod og flere kræfter i foreningen. Heldigvis var flere skiltefirma uden for foreningsregi mødt op for at bidrage til diskussionen.
Væsentlig debat
Det var tydeligt, at debatten lå deltagerne meget på sinde. Der blev fremdraget erfaringer og synspunkter, der på forskellig vis gav indsigt i situationens alvor.
En deltager spurgte, om organiseringen under Malermetrene var det rigtige sted at være, hvortil Claus Tvangsø svarede, at den diskussion fra tid til anden dukkede op, men at man ikke kan flytte uddannelsen. Den hører til i dette organisationsforhold. Hvis man skal noget, skal man oprette en ny uddannelse under et andet organisationsforhold, og det ser han ikke umiddelbart som en praktisk fremkommelig løsning.
Bestyrelsesmedlem Jan Stevnsborg fortalte, at uddannelsen de seneste år har været underlagt en såkaldt 0-kvote, hvor man ikke kunne komme på skole uden at have en læreplads. Det skete som en reaktion på en årrække, hvor skolerne uddannede langt flere lærlinge end markedet kunne aftage, ofte via skolepraktik. Det var en uholdbar løsning, men 0-kvoten betød omvendt at skiltefirmaerne ikke længere kunne komme til skolerne for at få lærlinge, men måtte finde dem selv.
Tilbage står branchen med et stort anerkendt behov for lærlinge og arbejdskraft i det hele taget. Der var tilsyneladende enighed om, at man gerne ville fastholde uddannelsen, men at den skulle tilpasses skiltevirksomhederne mere. Det gælder fx længden på praktikforløbene, som skulle deles op i kortere forløb. Der var også et ønske om, at svendeprøven kunne afholde af skolen og ikke af lærepladsen, da det var både dyrt og tidskrævende og at afholde en svendeprøve.
Mere efteruddannelse
Der var også en længere debat om, hvordan man kunne få mere fokus på montering i uddannelsen. Det nye medlem af Skilt & Print Branchens bestyrelse, Martin Taxbøl fra montagefirmaet Tax & Co, viste med en fin præsentation, hvor mange forskellige montageopgaver og -teknikker der findes og strukturerede dem fint, så de kunne indgå i en uddannelsesplan.
Udgangen på den diskussion blev, at det er muligt at oprette efteruddannelseskurser under AMU (ArbejdsMarkedets Uddannelsesfond), som fx kunne struktureres efter Martin Taxbøls oplæg.
Om mødet giver den fornødne opbakning, kan kun tiden vise, men der var stor entusiasme blandt deltagerne, så håbet er stadig lysegrønt.