De grafiske teknikere, mediegrafikerne og skilteteknikerne viste sig værdigt frem på dette års Skills, som blev afholdt på Dyrskuepladsen i Roskilde.
Der var 47 erhvervsuddannelser repræsenteret og knap 300 elever der dystede over tre dage. På finaledagen blev vinderne kåret og præmier blev overrakt af formanden for SkillsDenmark, Søren Heisel, formand for Euroskills, Poul Nyrup Rasmussen og Roskildes borgmester, Tomas Breddam.
De tre vindere
Jonas Vest Blichfeldt tog titlen som Danmarks bedste mediegrafikerelev. Han er i lære hos JJ Kommunikation og går på Roskilde Tekniske Skole. Han sagde:
– Det føles fantastisk. Det er en helt ubeskrivelig følelse. Jeg har virkelig fået kamp til stregen i mange af opgaverne, så det var fantastisk, da de råbte mit navn op.
Benjamin Lolk blev kåret som Danmarks bedste grafiske tekniker. Han er i lære hos Envases Europe A/S og går på TECHCOLLEGE.
– Det er bare fedt, og i aften skal jeg fejre med en masse bajere, fortalte en glad vinder.
Det var tredje gang at skilteteknikerne deltog i konkurrencen og her var det Karoline Grønlund Mikkelsen fra Qvie og Co. der vandt mesterskabet. Hun går på College360.
En god optakt
Uddannelserne som mediegrafiker og grafiske tekniker, er organiseret under GRAKOM. De havde, før Skills, arrangeret en Bootcamp, hvor eleverne fra begge uddannelser var sammen i to dage. Dels for at forberede sig til konkurrencen, men lige så meget for at skabe en god stemning og et godt sammenhold mellem eleverne. Bootcampen blev afholdt på TECHCOLLEGE Aalborg.
– De mødtes alle sammen en fredag morgen på TECHCOLLEGE, hvor de alle blev introduceret og så gik de ud i grupper og afprøvede forskellige opgaver fra de tidligere år. De prøvede bl.a., hvad det vil sige at arbejde med begrænset tid til at udføre en opgave. Senere på dagen var der et socialt arrangement, hvor de spiste sammen og var ude og prøve en Escape Room-aktivitet. Næste morgen stod den igen på træning inden de skiltes og tog hjem for at holde weekend, fortæller Carsten Kristiansen, som er virksomhedskonsulent på grafisk tekniker-uddannelsen.
Også skiltetekniker-uddannelsen, som er organiseret under Danske Malermestre, havde forberedt sig godt. I samarbejde med Sign Service afholdt de en kursusdag, hvor de fire kombattanter var ude på Sign Services Wrap Academy for at lære en række grundlæggende teknikker og redskaber at kende, som bruges ved bilindpakning. Også her fik de lov at øve sig på en række opgaver, som var brugt ved tidligere konkurrence.
Målet med Skills er ikke kun konkurrencen
Uddannelsespolitisk chef hos GRAKOM, Anders Mosumgaard, fortæller, at det er supersjovt og spændende at arbejde med både de unge og konkurrenceformatet. Men, for ham og branchen, er det overordnede mål at tiltrække flere unge, som kunne tænke sig at få en uddannelse.
– Derfor er det vigtigt, at vi kan få lov at tilrettelægge det på den måde, der giver det mest positive og imødekommende indtryk, siger han.
Det betyder fx, at man må gå ind på standene og afprøve forskellige øvelser eller test, som er stillet til rådighed og at man gerne må snakke til konkurrencedeltagerne.
Det er bl.a. derfor, at de normalt ikke deltager i WolrdSkills og EuroSkills. Det foregår typisk ude i verden, hvor de ikke finder nogen fra målgruppen, og så er konkurrenceformatet meget stramt, og tillader ikke den åbenhed, som der er på de danske Skills. En undtagelse bliver dog næste år, hvor EuroSkills afholdes i Herning.
– Her er vi naturligvis med, og af samme grund bliver der ikke noget DM i Skills i 2025. Det vender først tilbage i 2026, forklarer Anders Mosumgaard.
På alle tre uddannelsesstande meldte de om stor interesse for at høre mere om uddannelserne, og forhåbentlig komme det til udtryk gennem et større optag de kommende år.