
Tirsdag åbnede FESPA i Amsterdam med et udstillerareal der var godt 50% større end sidste gang (München maj 2023).
Hvor stort besøgstallet ender med at blive, må vi vente med at høre, til efter udstillingen lukker fredag kl. 15.00. Første dagen var lidt stille, men i onsdags var der tæt pakket i gangene. Flere af de skandinaviske udstillere sagde, at de var meget tilfredse med antallet af gæster fra Skandinavien – allerede på andendagen.
Aktivitetsniveau og investeringslyst
Flere, både udstillere og skiltevirksomheder, gav udtryk for, at aktivitetsniveauet er højt i skiltebranchen for tiden. Benny Eriksen fra Sign Service, som både sælger forbrugsmaterialer og producerer som underleverandør, fortæller, at de normalt kan se på forholdet mellem rent materialesalg og salg som underleverandør, hvordan det går derude. Jo mere de skal arbejde som underleverandør, jo mere travlt har kunderne derude. I øjeblikket er det som om, at det høje aktivitetsniveau fra sidste år bare fortsætter ind i 2024.
Peter Madsen fra PMH Systems bekræfter det høje aktivitetsniveau, men siger samtidig, at når det kommer til investeringer i hardware, så er det som om de fleste trækker den lidt. Interessen er stor, men måske skal de lige have DRUPA med, før de beslutter sig.
Om det er de høje renter, krigen i Ukraine eller det store messeår, der står i vejen for nye investeringer er svært at sige, og derfor også vanskeligt at spå om, hvornår der måtte gå hul på bylden.

Kineserne er her
Der er, som tidligere mange kinesiske, udstillere. Måske var der i år flere end nogensinde før. Det, der tidligere kendetegnede dem, var, at det var mange små stande, hvor det kunne være lidt en gåde, hvad det var de præsenterede. Hverken navnet, standen eller standpersonalet tilbød særlig meget hjælp. Det har ændret sig, ikke mindst er de blevet meget bedre til engelsk.
Der er stadig mange små stande af ovennævnte karakter, men kineserne er også repræsenterede med mange store stande, hvoraf flere er blandt de største på messen. Det gælder fx Grando, Hanglory, Flora og iEcho. Og deres stande ligner til forveksling dem fra de mere kendte leverandører som fx Roland, Epson, Ricoh og Agfa, og er udstyret med storformatmaskiner til alverdens formål.

Tendenser
Når man går en hurtig runde, så får man ofte et indtryk af, hvad det er trenden på netop denne udstilling.
Sidste år kunne man næsten ikke sparke sig frem for DTF-udstyr, og mit umiddelbare indtryk er, at der fortsat er rigtig mange udbydere. Som en naturlig konsekvens deraf, ser man nu også mange udbydere af forbrugsmaterialer og efterbehandlingsudstyr (cuttere) til netop dette segment.
Jeg synes også det er påfaldende, at storformatprinterne bliver større og større. Hos bl.a. Agfa, EFI og Kornit er printerne så store, at det næsten ikke længere er muligt at betjene dem uden brug af specialloadere eller robotter.
En tredje ting jeg hæftede mig ved er, at der er mange udbydere af fræseborde. Vi har kendt det længe som en særlig udvidelse til skærebordene. Men flere og flere ser nytten i, at have separate fræseborde. Et fræsebord sviner typisk mere end et skærebord og kræver også ofte mere kraft at skulle bearbejde fræsemateriale. Derfor bliver separate borde mere populære, og det ses i antallet af udstillere.
Læs om messen her i mediet
Vi har allerede bragt de første historier og vil følge op de kommende dage. Så hvis du er på messen, kan du søge lidt inspiration her på siden. Har du ikke selv tid til at besøge FESPA, kan du få de vigtigste opdateringer her.