Jydsk Emblem Fabrik A/S: Intet er så galt, at det ikke er godt for noget

Foto: Søren Winsløw
PUBLICERET: 8 January 2024
OPDATERET: 15 January
De seneste år har Jydsk Emblem Fabrik haft stor success med at fremstille medaljer i træ og genanvendt akryl, fortæller indehaveren Stig Hellstern.

Først Corona’en og siden en alvorlig bygningsulykke skabte store udfordringer for Jydsk Emblem Fabrik, som kom igennem begge dele og nu kan se frem mod det bedste år nogensinde.

Da nedlukningen af Danmark blev effektueret, fik Jydsk Emblem Fabrik samme dag annulleret ordre for ca. 10 millioner kroner. Det var ikke ordre som de ’bare’ skulle undlade at producere, men ordre som lå på lager og en del af dem med datomærkning, der selvsagt gjorde dem uanvendelige til senere brug. Indehaver og daglig leder Stig Hellstern fortæller:

– Der var masser af motionsløbs, koncerter og andre former for events, der pludselig ikke kunne blive til noget og måtte aflyses. Vi kunne godt have fastholdt vores aftaler med kunderne, men resultatet havde helt sikkert været, at vi havde mistet dem for altid, hvis de da ikke var gået konkurs. I stedet indgik vi nogle langsigtede aftaler med dem, som gjorde at de kunne udskyde købet til senere og på den måde har vi hjulpet flere af dem igennem krisen.

Men samlet set blev det en alvorlig bet for Jydsk Emblem Fabrik. Stig Hellstern fortæller, at de mistede omsætning for 25 mio. kroner under Corona’en.

Alle medaljer og emblemer er samlet på tavler i årgange. Blandt de sidste tilføjede på 2023-tavlen er håndboldkvindernes VM-medaljer.
Mere dynamisk og omsorgsfuld kultur

De måtte, som de fleste andre, tilpasse sig situationen. De havde aldrig før haft en større fyringsrunde, men valgte at afskedige 11 af 35 medarbejdere, hvor også ledergruppen blev ramt. Det blev samtidig lidt af en øjenåbner for Stig Hellstern.
Det viste sig, at der blandt de unge tilbageblevne medarbejdere var en betydelig talentmasse, som greb situationen og fik drejet virksomheden over i en mere dynamisk og samtidig også mere omsorgsfuld ånd.

– Det var som om, at der var nogen havde været under låg og nu pludselig kunne blomstre. Hele organisationen blomstrede. Der var fx en ung kvinde i salgssupport som pludselig var meget mere initiativrig og virkelig viste lederpotentiale. En dag var en medarbejder gået grædende hjem. Sidst på dagen kom den unge salgssupporter ind og spurgte, om jeg havde ringet og spurgt, hvordan det gik. Det var ikke faldet mig ind og jeg synes egentlig ikke at jeg skulle blande mig, men hun insisterede og da jeg ringede, blev hun simpelthen så glad over den viste omsorg, og vendte tilbage til arbejdet næste dag. Den dag lærte jeg noget. De lytter og tager vare på hinanden, og det er blevet kendetegnende for den organisation, vi har i dag.

Dynamikken er også kommet ved, at de er meget mere opmærksomme på små ændringer i hverdagen. Under Corona’en indførte Jydsk Emblem Fabrik daglige ordreregistreringer, så alle kunne følge med i, hvordan situationen udviklede sig. Det er de fortsat med, og har på den måde hele tiden fingeren på pulsen. De har også indført individuelle registreringer på sælgerne med en række forskellige konkurrencer, som tilsyneladende er faldt i god jord. Og effektivt er det også, siger Stig, da stort set alle ligger markant over budgetmål.

– Vi har siden vores fyringsrunde genansat otte ud af de 11 vi fyrede. Men vi har også sagt farvel til nogen fordi de ikke passede ind i den nye organisation. Vi kan ikke have folk, der med deres adfærd eller attitude lægger en dæmper på vores positive udvikling, siger han.

Et andet udkomme af den mere dynamiske organisation er, at de er blevet bedre til at tjene penge. Tidligere kunne de godt øge omsætningen, men det var som om udgifterne automatisk fulgte med op en-til-en. I dag er de blevet betydeligt mere effektive og har også på bundlinjen glæde af en øget omsætning.

Loftet falder ned

Jydsk Emblem Fabrik har én produktionshal, hvor al deres udstyr står. Da købte den for godt 10 år siden fik de lavet et forsænket loft, hvor de kunne have varme og ventilation ovenpå og et mere komfortabelt arbejdsmiljø under. Men en weekend i oktober 2012 faldt det 450 kvm store loft ned – med det brag. Heldigvis var det en weekend aften, hvor ingen var på arbejde. Det kunne være gået rigtig galt, siger Stig Hellstern.

Nogle ældre maskiner blev totalskadede, men ellers lykkedes det med hjælp fra redningsfirmaet Polygon, at sikre loftet ikke bevægede sig yderligere og redde de resterende maskiner ud, som blev opstillet i en tilstødende hal, så de allerede efter få dage kunne køre produktion igen.

– Vi måtte lynhurtigt lave nødplaner for produktionen, men vores kunder var heldigvis meget forstående. Værre var det med forsikringer og erstatning. Entreprenøren var gået konkurs og de andre (arkitekter, ingeniører m.m.) blev reddet af 10-års reglen, så det kostede os tre millioner. Heldigvis var alle maskiner all-risk-forsikrede. Så de maskiner som gik til, blev erstattet med nypris plus 10%, forklarer Stig Hellstern.

Men igen kan man sige, at der ikke er noget der så galt, at det ikke er godt for noget. Nu har de fået en produktionshal, som de har ønsket i flere år. – Det kalder vi en fremskrevet investering, siger Stig Hellstern.

I genopbygningen har de sikret, at der er lavet individuel udsugning på maskinerne, som derfor kun kører, når maskinen er aktiv. Det sparrer strøm og mange penge på varmen. Tidligere kørte udsugningen konstant på alle maskiner, hvilket var dyrt i el, og ikke mindst i varme, da varmen konstant blev suget ud. De har også fået LED-belysning som tænder og slukker automatisk samt solceller på facaden. Stig Hellstern anslår at deres strømforbrug i dag er en tredjedel af, hvad det var før ulykken.

Jydsk Emblem Fabrik er i fuld gang med at producere medaljer Royal Run 2024. 100.000 medaljer kan produceres på tre måneder i 3-holdsskift med lidt hjælp fra en UR-robot.
I krisetider skal er investeres

Corona-krisen lærte Stig Hellstern noget om forsyningssikkerhed. Oven i dette har den stigende opmærksomhed på bæredygtige produkter og produktion betydet, at de strategisk har valgt at flytte stadigt flere opgaver hjem fra Fjernøsten og Østeuropa. Han anslår selv, at de på nuværende tidspunkt har taget omkring 30% af de out-sourcede opgaver hjem, og forventer at de inden for de næste 4-5 år har hjemtaget yderligere 30-40%.

– Vi har fået produceret mange medaljer i metal i Fjernøsten. Men vi introducerede for nogle år siden medaljer i FSC Certificeret træ og sidenhen også i 100% genbrugsplast, som vi selv producerer, og det er blevet en succes. Således har fabrikken i år produceret ca. 100.000 medaljer til Royal Run 2023 på fabrikken i Malling. For tiden er vi i gang med at producere nogle træmedaljer til næste års RoyalRun. Derudover har vi netop modtaget besked på, at vi skal fremstille den nye Royal Run medalje til 2024. Det betyder, at vi igen skal arbejde i 3 holdskift for at kunne fremstille alle medaljer til tiden.

De har også for nylig investeret i en DTF-printer (print på film til at applikere på tøj). En industriel løsning der printer på ruller, som påføres lim og køres gennem varmetunnel automatisk. – Vi var tæt på en ordre på 5.000 enheder, men tabte den, da vores underleverandør kunne ikke levere. Nu har så valgt selv at stå for den produktion fremover, siger Stig Hellstern. Vi vil ikke være afhængige af andre. Derfor investerer vi massivt i ny teknologi.

Nyt navn og logo

Fra årsskiftet har Jydsk Emblem Fabrik ændret logo til JEF DK. Det har de gjort, fordi det kan være svært at forklare, hvorfor en emblemfabrik tilbyder merchandise, profiltøj, gaveartikler m.v.
– Men vi er fortsat de samme rare medarbejdere og vi fremstiller fortsat et væld af emblemer og sportspræmier. Men JEF DK passer bedre, der hvor vi er i dag.

Året efter Corona’en (2022) vækstede Jydsk Emblem Fabrik med 34% og i år lægger de 14% oven på denne vækst og får, ifølge Stig Hellstern, det bedste år nogensinde for Jysk Emblem Fabrik. – Jeg tror godt jeg tør sige, at selvom vi fik nogle tæsk i de foregående år, så står vi i dag stærkere end nogensinde, siger Stig Hellstern afslutningsvis. Det som du ikke dør af, bliver du stærkere af.

De har foretaget påvarmning af tryk på tekstil i årevis. Som noget nyt er de begyndt at fremstille transfer-trykket selv med maskinen i baggrunden til venstre.

Læs videre

Messekig: Avancerede webshops til skilte, tekstiler og detailhandel

Webshops er et af værktøjerne til at udvide sit forretningsområde. Vi har set på løsninger fra AMB Visuals, L-Shop Team og LaserTryk.
amb

Messekig – ECO Award, GOP og Artwork Systems

Messen er i fuld gang og du kan være med til at stemme om, hvilke løsning der skal løbe med prisen årets ECO Interior Award Design.
ecoaward

Sign Print & Pack-messen er åben!

Her kl. 9.00 blev dørene slået op til årets grafiske begivenhed – Sign Print & Pack-messen i Odense Congress Center.
sipp_01

Express oplever stor vækst i et vigende marked

Side 2020 har Express A/S øget deres omsætning med 60% og holdt fast i et solidt overskud.
Express_2024

De seneste nyheder

Messekig: Avancerede webshops til skilte, tekstiler og detailhandel

Webshops er et af værktøjerne til at udvide sit forretningsområde. Vi har set på løsninger fra AMB Visuals, L-Shop Team og LaserTryk.
amb

Messekig – ECO Award, GOP og Artwork Systems

Messen er i fuld gang og du kan være med til at stemme om, hvilke løsning der skal løbe med prisen årets ECO Interior Award Design.
ecoaward

Sign Print & Pack-messen er åben!

Her kl. 9.00 blev dørene slået op til årets grafiske begivenhed – Sign Print & Pack-messen i Odense Congress Center.
sipp_01

Meget kreative og forskellige løsninger på ECO Award

Unge designere fra landets uddannelsesinstitutioner er blevet inviteret til at deltage i konkurrencen om at dekorere en reception med folie.
ECO Award