
Der har været gang i den hos Dystan-Rosenberg efter Corona-pandemien. De har foretaget en række investeringer og er vokset fra 25 til 32 medarbejdere.
Blandt de seneste tilføjelser er Michael Kjeldsmark, som er kommet til som ny produktionschef efter at Jørgen Mogensen er gået på pension. Det var Jørgen selv der foreslog Michael som aftager, og Michael mente ikke, at han kunne sidde denne anerkendelse og udfordring overhørig.
Nu har han været i stillingen i godt 100 dage og er ved at vinde fodfæste. Så hvad er det for en opgave, han har kastet sig ud i?
– En produktionschef er en produktionschef, så jeg har stort set det samme arbejdsområde som jeg havde før, men med nogle helt nye værktøjer, ressourcer og udfordringer. Det er spændende og jeg er blevet taget virkelig godt i mod. Der skal stilles mange spørgsmål, både for at jeg kan få det nødvendige overblik, men også for at se, om der er noget, vi kan gøre endnu bedre. Jeg bilder mig ind at nye øjne og mange spørgsmål kan være med til at åbne for nye løsninger og ideer.

Plads er en udfordring
Plads er en udfordring hos Dystan-Rosenberg. Op mod pandemien var de tæt på at flytte. Men først pandemien og siden stigende priser på gode produktionsfaciliteter har afholdt dem fra at gå videre med det projekt – endnu.
Michael Kjeldsmark fortæller, at for at få den bedste udnyttelse af pladsen i trykkerihallen, bad han de medarbejdere, som arbejder i det område, om at komme med bud på en ny placering af efterbehandlingsudstyret for at skabe det bedste flow. Det viste sig, at de havde næsten identiske bud og derfor får de nu indrettet selve trykkeriet efter deres anvisninger – og på en mere hensigtsmæssig måde.
Hele Sjællands offset-trykkeri
Flere trykkerier har afviklet deres offset-kapacitet. Hos Dystan-Rosenberg går de den anden vej. Direktør Palle Studsgaard Odgaard siger, at de er på vej til at investere i en ny offset maskine, som forhåbentlig allerede kan installeres inden DRUPA næste år. Han forklarer:
– I øjeblikket er markedet for offsettrykmaskiner købers marked. Vi ser flere nedlægge deres offset-kapacitet. Markedet er vigende men absolut ikke væk. Så vi har besluttet, at vi skal være hele Sjællands offset-trykkeri. Men for at få den mest effektive produktion, skal vi bruge en ny trykmaskine. Det tror vi på er den rigtige beslutning!
Helst havde de set, at den kunne installeres på en ny lokation, som var mere egent til en grafisk virksomhed af deres størrelse. Det er ikke lykkedes at find én sådan, hvor pris og faciliteter matchede. Derfor bliver de nok et stykke tid endnu på Metalbuen i Ballerup.
– Vi bor i noget der minder om en 12-værelses lejlighed med masser af smalle mellemgange og rum i forlængelse af hinanden. Det er svært at lave en LEAN-produktion her, men hvor der er en vilje, er der en vej, siger Palle Studsgaard Odgaard og tilføjer: – Og hvis vi ikke kan tjene flere penge ved at flytte, kan vi lige så godt blive.
Men som Michael Kjeldsmark påpeger, så kan det ikke nytte noget at investere i øget trykkapacitet, hvis pladsmangel sætter en prop i efterbehandlingen. Men det har de måske allerede en løsning på, siger Palle Studsgaard Odgaard.
Overdragne og nye projekter
Michael fortæller, at Jørgen Mogensen startede et ISO 12647-projekt (farvekvalitetsprojekt), som han nu er i gang med at fuldføre. I den kommende tid vil de, med hjælp fra Michael Abildgaard fra Dansk Medie- og Journalisthøjskole, træne i at bruge spektrofotometri i produktionsprocesserne.
Blandt de lidt større projekter er også implementeringen af et nyt ordrestyringssystem. De har et velfungerende, men lidt gammeldags system baseret på papkort, som flyttes rundt i produktionen. Det betyder, at man skal rende meget rundt for at få overblik, siger Michael Kjeldsmark som tilføjer, at han har tabt to kilo siden han startede. Han er på sagen med at finde ud af, hvordan de kan blive mere digitale og få lettere overblik over både ordre, maskiner og materialer, for derigennem at få en endnu bedre planlægning og eksekvering.

Hvad har overrasket dig mest?
– Udover ordrestyringssystemet, så er jeg overrasket over, at her kan man få trykt på hvilket som helst stykke papir. Vi lagerfører eller skaffer næsten alt. Det gør det mere kompliceret at styre, og puljetryk er nærmest umuligt. Til gengæld er det mere spændende og tilfredsstillende at kunne servicere selv de mest krævende kunder med netop det, som de ønsker. Men at have overblik, over hvad vi har på hylderne, er umådelig svært. Det håber jeg, at vi kan løse med et digitalt system, siger Michael Kjeldsmark.
Et af de store vækstområder hos Dystan-Rosenberg har været storformat, hvor de på kort tid er vokset fra to til fem mand. Den afdeling er også ved at vokse ud af deres rammer. Michael siger, at det er det sidste område, som han mangler at komme ind under huden på. Men at han glæder sig.
– Det har været en hektisk men god start. Vi har en velfungerende ledergruppe, som mødes jævnligt, så jeg føler, at jeg er kommet på rette hylde, slutter Michael Kjeldsmark.