Labelexpo: Masser af spændende løsninger

PUBLICERET: 18 September 2023
OPDATERET: 19 September

Der blev budt på masser af spændende løsninger for etiketbranchen på dette års Labelexpo. Vi har samlet tre af dem i denne artikel, hvor vi kigger ind hos ECO3, Synthogra og Glunz & Jensen.

Kenneth Rasmussen, Head of Sales Nordic, og Rainer Kirschke, Market Manager Newspaper & Flexo ser store muligheder i at betjene de flexotrykkerier, der overvejer in-house prepress. Foto: Søren Winsløw.
Total prepress-løsning til flexotrykkerierne

ECO3 var for første gang med på Labelexpo. De vil give flexotrykkerierne en total prepress-løsning med fokus på både kvalitet og miljø.

ECO3 er som bekendt det tidligere Agfa Offset Solution, som er blevet solgt til Aurelius Group og nu optræder som selvstændigt selskab. Rainer Kirschke, CCO3’s Marketing Manager Newspaper & Flexo, forklarer deres indtræden på flexo-markedet således:

– Vi har mange års erfaring i fremstilling af prepresss-løsninger til offsetbranchen, og vi ser det ikke som en meget anderledes teknologi. Vores erfaringer med RIP-teknologi, udskydninger, raster, workflow, fremkalder-processser m.v. giver os et solidt grundlag, som vi kan lade vores kunder stå på.

Første fokusområde inden for flexo er etiketbranchen. Nordisk slagschef, Kenneth Rasmussen, siger:

– Vi skal starte et sted og etiketbrabnchen giver god mening af flere grunde. Dels er det et vækstmarked, og sådan et marked vil vi gerne være en del af. Derudover, så er der faktisk en del flexotrykkerier, der får fremstillet deres plader eksternt. Her ser vi en mulighed for at hjælpe dem i gang med in-house produktion. Det vil både give kortere leveringstider og mulighed for at holde mere af omsætningen internt.

Flere nyskabelser
ECO3 har, som flere andre, valgt at deres software-løsning er abonnementsbaseret. Man køber en ret til at bruge, og skal ikke investere up-front.
På raster-teknologien kan de tilbyde Spir@l-raster, som skulle give bedre højlys og skygge tegning, samt blødere overgange i mellemtonerne. En teknologi, som har vundet noget indpas i avis- og magasinverdenen.
Filmen de fremstiller til eksponering af plader er uden fremkaldning. Før flexopladerne eksponeres lamineres reprofilmen over på pladen for at minimere oxydering. Når pladen er eksponeret, fremkaldes den med vand, som ifølge Rainer Kirschke er fremtiden, når vi taler bæredygtighed.

 

Nanette Thomas og Synthogra brugte messen til at vise, at deres syntetiske papir og folier har både høj printbarhed og bæredygtighed tænkt ind. Foto: Søren Winsløw.
Folie baseret på brugt fritureolie

I 12 år har Nanette Thomas og hendes firma Synthogra udfordret etiketbranchen med udvikling af nye materialer og nye muligheder. På Labelexpo viste de blandt andet en folie fremstillet af 70% brugt fritureolie.

Synthogra fremstiller syntetisk papir og folier, der er vandafvisende. Det startede med, at hun udviklede et helt nyt syntetisk papir, som var langt mere trykegnet og ikke sled klicheerne nær så hurtigt, som det traditionelle syntetiske papir. Et problem hun opdagede i sin tidligere kontakt med etikettrykkerierne. Siden har de udviklet en række forskellige syntetiske papirer og folier, og blandt andet presset på for, at etikettrykkerierne skulle være mere åbne for produktion af fleksible emballager, som faktisk passer godt ind i deres produktion.

Show – don’t tell
På messen havde de lavet et samarbejde med Flint Group, Nilpeter, GFW, XSYS og Print2Pack. Her blev deres folie, Syn-Bopp Transparent (den med 70% brugt fritureolie) trykt, lamineret (Med Syn-Bopp Matt), fyldt og samlet til en lille slikpose med Opera Mints som alle de medvirkende uddelte på deres stande. En effektiv måde til at vise, at noget der består af et 70% affaldsprodukt fint kan genbruges i et fødevaregodkendt kvalitetsprodukt.

Bæredygtighed spiller en stor rolle for Synthogra, som fx aldrig ville anvende fødevareprodukter til produktion af deres materialer. Men hun er lidt forstyrret over den megen fokus på papir og pap som alternativ til plast, da det langtfra altid er den mest bæredygtige løsning.

Disse Opera Mints er trykt på og pakket i en folie fremstillet af 70% brugt fritureolie. Foto: Søren Winsløw.

– Vi ser eksempler på, at firmaer fravælger plast for at introducere fx papir. Men i nogle tilfælde skal der meget papirmateriale til at opnå denne samme effekt eller spildet af fx fødevaren bliver større, fordi papir bare ikke har de samme egenskaber. Det ville være rart, hvis den slags beslutninger blev taget på et lidt mere oplyst grundlag, siger Nanette Thomas.

Salgsdirektør for Offset, Thomas Haase (tv) og Vice President for Sales & Product Management, Per Arild ser lyst på flexobranchen, men gemmer nyhederne til Drupa. Foto: Søren Winsløw.
Stigende interesse for In-line flexoløsninger

Per Arild blev i starten af året udnævnt til ny Vice President for Sales & Product Management hos Glunz & Jensen. Han fortæller, at de oplever stigende interesse for in-line flexoløsninger.

– Der er en stigende interesse for at flytte prepress-delen in-house for flere flexotrykkerier. Det er en tendens vi mærker, og i den forbindelse kan vi også se én øget interesse for at fuldautomatisere processen, så den ikke lægger beslag på for mange mandetimer, siger Per Arild.

Glunz & Jensen havde fravalgt at vise udstyr på messen, men kunne via plancher og skærmpræsentationer fortælle om blandt andet deres Flex-i-Line-serie som netop er fuldautomatiske pladefremstillingsløsninger. Per Arild siger endvidere, at de har en række nyheder i posen til næste års Drupa-messe

Læs videre

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01

Stor variation i udbuddet af digitale etiketprintere

Etiketbranchen er overordnet en robust og stabil industri med en mangeårig global vækst.
Xeikon

Skærebordene bliver større og mere automatiske

Skæreborde finder ind hos stadigt flere grafiske virksomheder. Effektiviseringen og automatiseringen er i hastig vækst.
cut_01

Blandt jaguarer, ørne og drager

Ricoh har været opfindsomme med deres stand, som er opbygget med et japansk tempel i midten og med ordet ”Henkaku” som omdrejningspunkt.
ricoh_01

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01