”Vi klarer de bogbinderiopgaver, de andre ikke kan”

PUBLICERET: 8 June 2023
OPDATERET: 8 June
Rene Jørgensen (tv) og Svend Dinesen foran deres første opgave i Fyns Bogbind. Foto: Søren Winsløw.

Fyns Bogbind opstod i kølvandet på Gramos’ konkurs i 2020. Der manglede simpelthen en aktør mellem Centrum Bogbind i Randers og Pan-form i Skovlunde, mente de to stiftere – Svend Dinesen og Rene Jørgensen. Hvordan går det så nu, her et par år efter starten?

Fyns Bogbind kan lave det meste i bogbind, men det er i de ekstreme formater, store som små, samt specielle falsninger, at de skiller sig ud.

– Der er vist ikke andre end os, der kan false de store kort. Dem laver vi en del af for de lokale turistforeninger i hele landet, siger Svend Dinesen, den ene af de to ejere. Han viser mig et kulturkort over Odsherred som er 82,5 x 82,5 cm stort og falset otte gange på den ene led og tre gange på den anden.

Han fortæller også, at deres allerførste opgave var et landkort som stadig hænger på deres kontor.

Indlægssedler og småformater

Den anden ejer, Rene Jørgensen, tilføjer, at de godt nok kan false meget store ark – helt op til 83 x 120 cm – men at de er lige så ferme, når det gælder de helt små falsninger, hvorpå han fremviser en række miniature hæfter og bøger samt små indlægssedler.

– Det er et særdeles interessant marked, som vi skal være mere opsøgende på. Det er ikke nemt at håndtere de meget tynde papirer, men vi har både udstyret til det– og erfaringen med det. Vi har blandt andet lavet en 9-fløjet fals, så den endte med at være 18 mm i bredden, siger Rene Jørgensen.

Det er specielt til kosmetik, skønheds- og plejeprodukter samt konfekture, smykker og elektronik, at de ser en mulighed for små indlægssedler og hæfter. Især i kosmetik samt skønheds- og plejeprodukter bruges der ofte indlægssedler. Det hænder, at de også laver opgaver for medicinalindustrien.

Han fortæller, at mange af de produkter, der sælges på apotekerne, har krav om at være meget komprimerede fordi man betaler for hyldepladsen. Jo mere det fylder, jo mere koster det at have stående. Så det handler om små emballager med små indlægssedler/manualer.

Af andre, lidt specielle muligheder, har de limfals. Den kan anvendes, hvor man ikke ønsker at hæfte, eller hvis man fx skal lave små kuverter til fx hotelnøgler (kort).
– Limfalsen kan også bruges på brochurer, hvis oplagene ikke er for store, for det tager lidt længere tid end i en almindelig samlehæfter, siger René Jørgensen.

De producerer fortsat en del traditionelle opgaver på deres limbinder. Foto: Søren Winsløw.
Helt almindelige opgaver

De fleste har efterhånden deres egne samlehæftere, så der er ikke så mange opgaver for Fyns Bogbind på det område. Men de laver det dog indimellem. De producerer også en del limbundne bøger og så laver de helt almindelige læg- eller postfals på blade og brochurer, der skal sendes med post.
– Det er lidt at gøre vold på et magasin, men hvis det rækker udover standardformatet, skal det falses for ikke at koste en formue i forsendelse, siger Svend Dinesen.

Det går op og ned

De ligger centralt, i relativt billige bygninger med masser af plads og et godt lysindfald. Maskinerne er alle købt brugte og de har kun dem selv de skal brødføde, så på den måde har de et forholdsvis robust set-up. Og så har de begge hænderne skruet godt på og kan reparere det meste selv.

– Det er gået op og ned. Det startede forrygende. Sidste sommer havde vi pludselig fire måneder, hvor der stort set ikke var noget at lave. Hen over vinteren var det som om alle afventede, hvad der ville ske, men så fra februar i år er der kommet gang i den igen. Ikke så meget, at vi ikke kan nå det vi skal, men nok til at holde os begge beskæftiget, siger Svend Dinesen.

De er gode til at flytte rundt på deres falsemaskiner, så der opstår nye muligheder, men de siger samstemmende, at den dag der bliver råd til det, skal de have en falsemaskine med endnu flere lommer, så de kan lave mange false på en enklere måde.

Der er både god plads, masser af lys og ikke mindst strøm i deres produktion i Ryslinge. Foto: Søren Winsløw.

Læs videre

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen til trykkeribranchen

Heidelberg udstikker en stadig mere automatiseret og AI-drevet fremtid for trykkerier verden over.
Homeofprint_01

LM Sign opruster til udvikling

LM Sign i Sønderborg har gennem det sidste år investeret i nye maskiner. Nu er tiden kommet til at opruste på mandskabssiden.
LMS_01

Tre virksomheder bliver til én

Tre sønderjyske virksomheder går sammen under nyt navn og på sigt flytter de også sammen under ét tag.
Screenshot

LIGA Sign er på vej ud af mørket

Ønsket om at arbejde, gi’ den en skalle og gøre tingene på sin egen måde har altid ligget dybt hos Tina S. Hansen som ejer og driver LIGA Sign & Wrapping i Greve.
liga_01

De seneste nyheder

Heidelberg: Nu kommer AI-revolutionen til trykkeribranchen

Heidelberg udstikker en stadig mere automatiseret og AI-drevet fremtid for trykkerier verden over.
Homeofprint_01

Antalis udvider Olin-design serien

Antalis relancerer nu Olin Design-serien og udvider også med nye produkter.
OLIN_Design

Maskinleverandøren Kolbus er blevet solgt

Kolbus, der producerer maskiner til fremstilling og raffinering af papæsker, er blevet købt af den tyske investeringsfond Max Valier Holdings.
Kolbus

LM Sign opruster til udvikling

LM Sign i Sønderborg har gennem det sidste år investeret i nye maskiner. Nu er tiden kommet til at opruste på mandskabssiden.
LMS_01