Til manges overraskelse har Ricoh valgt 100% fokus på tekstiltryk på FESPA-messen, hvor de præsenterer to helt nye produkter.
DTG til polyestermarkedet
Der var ingen storformatprintere, men til gengæld fuld fokus på DTG (Direct to Garment) og DTF (Direct to Film). DTG repræsenteret ved de allerede kendte Ri 1000 og 2000-printere til print direkte på stofmedier (fx T-shirts, muleposer og kasketter), hvor der en vis mængde bomuld i.
Men Ricoh markedsførte en helt ny og større DTG-printer med det tilsyneladende midlertidige navn – Dark Poly Printer. Som navnet siger kan den, udover at printe på bomuldsholdige produkter, også printe direkte på polyester. Det er muligt fordi, der er indbygget en inkjet pre-treater, som påføres der, hvor motivet er.
Det sker fordi markedet for individualiseret sportstøj er både stort og stigende, siger pre-sales konsulent Lars Gadegaard fra Ricoh. Sportstøj er stort set altid fremstillet i 100% polyester.
Dark Poly Printer har en opløsning på 1.200 x 1.200 dpi.
”DTF-toget kører nu”
– Hvis du går rundt og kigger på messen, så er det helt evident, at DTF-toget kører nu. Det er helt vildt så mange maskiner, du ser her på messen, siger Lars Gadegaard.
Ricoh har valgt at springe på toget med en såkaldt OEM-løsning, som de gradvist vil udvikle med deres egen printteknologi. DTF er en løsning, der forventes at have stor betydning for print på tekstiler. Det skyldes, at man i dag kan fremstille print på film/folier, men efterfølgende må have dem igennem en serigrafisk proces, hvor der påføres hvid bundfarve og lim, hvis det skal overføres til tekstiler. Det er en både dyr og tidskrævende proces. I DTF-processen kan både den hvide bundfarve og limen påføres i umiddelbar forlængelse af printet.
Således også på Ricohs nye DTF-printer som går under det midlertidige navn ProDTF. Lars Gadegaard fortæller, at alle DTF-systemer i princippet er opbygget på samme enkle måde med en printer, der først printer motivet spejlvendt på folien, derefter lægger den hvide bund som, inden farven tørre, føres ind i limpåføringsenheden og efterfølgende tørres. Limen sætter sig på den hvide farve, som på påføringstidspunktet ikke er tør.
Udfordringen med DTF er i dag, at det er en langsom proces, hvor der kan fremstilles få kvadratmeter i timen. Ricohs ambition med at gå ind i dette er, at de med egne farve, printhoveder og styringsteknologi kan øge hastigheden markant. Lars Gadegaard fortæller også, at Ricoh satser så markant på tekstilprint, at de er ved at opbygge et nyt udviklings- og kompetencecenter, som får hovedsæde i Frankfurt.