Horizon reducerer opsætningstider

PUBLICERET: 2 November 2022
OPDATERET: 21 December
Horizons tre-dages Finishing First-event indeholdt masser af automatiseret efterbehandlingsudstyr.

Oplag på en enkelt eller millioner af kopier –det er ligegyldigt! Kontrollen foregår ned til hvert enkelt ark.

Da Horizon for nylig vendte tilbage med Finishing First-arrangementet i Quickborn uden for Hamborg, bød de på flere produktnyheder og mere automatisering end nogensinde før.

Tidskrævende opsætningstider i efterbehandling, manuel indstilling af format, papirtykkelse, falsning, skæring med mere fra et job til et andet, bør ikke være operatørens hovedpine. Det er en opgave for systemerne, der er automatiseret til hurtigt at komme i gang og producere.

Paul Jakobson, general manager på Horizon i Norden.

Det var den røde tråd, da Sign Print & Pack besøgte Horizons event Finishing First 2022. Den reducerede manuelle håndtering blev delvist vist i stand-alone maskiner, hvor et job blev sat op med et par tryk på en berøringsskærm, dels i større produktionsflows, baseret på stregkodelæsning, der holder styr på den nødvendige information ned til hvert ark og omslag. Alt scannes, udføres og overvåges automatisk i alle Horizon efterbehandlingssystemer.

– Vi vil gerne give kunden kontrol over hver ark, vi producerer. Det kan vi, uanset om det er brochurehæftning, limbinding eller falsning, forklarer Paul Jakobson, daglig leder hos Horizon i Norden, mens han viser rundt på alle maskinerne.

Ny limbinder

I virksomhedens store bogbinderlinjer er arbejdsgangen udelukkende baseret på automatisering og integration af systemer med software og smarte systemløsninger. Information om hvert ark, indsats og omslag – udskydning i prepress samt skære- og pasmærker – scannes automatisk i flowet. For at forene bogblokkene med bløde omslag blev der vist en nyhed i den lange bogbindingerlinje – limbinderen iCE Binder BQ-500.

Horizon demonstrerede også, hvordan man kan komme yderligere væk fra gentagne opgaver og tunge løft. Til input, arkivering og pakning af bøger og brochurer i kasser var det konsekvent samarbejdende robotter, der skulle arbejde ved maskinsystemerne. De stod i kø for at tage sig af både ilægning, optagning og pakning.

For at styre og overvåge produktionen, ned til hver enkelt maskine, blev Horizons seneste version af workflowsystemet iCE LiNK vist. Det er en cloud-baseret platform koblet til 5G-netværket, der gør det muligt at integrere alt i en printproduktion.

Horizon samarbejder med robotproducenten Omron i Norden.
Seneste generation af hæftesystem

På Finishing First viste Horizon også femte generations hæftesystem – iCE Stitchliner Mark V. Maskiner fra StitchLiner-serien er et almindeligt syn i nordiske trykkerier til at producere hæftede brochurer. Det nye system er kompatibelt med inkjet-printere fra de fleste producenter på markedet og kan håndtere volumener fra både ark og ruller, trykt i offset eller med digital teknologi.
Der kan produceres 6.000 færdige brochurer i timen.

Brochurer med varierende antal sider kan behandles fuldautomatisk uden behov for operatørindgreb. Hvert ark registreres, bukkes og falses individuelt og samles derefter, sorteres korrekt og flyttes derefter i et nyudviklet transportsystem til samlehæfteren.

– Hele flowet er utroligt produktivt og meget enkelt. Meget få forstyrrelser kan forekomme i dette system. I stedet for at bukke og false et helt sæt, bukker og falser vi ark for ark. Det giver en meget højere kvalitet. Bagsiden får et flot fladt look, siger Paul Jakobson, general manager på Horizon i Norden, og sammenligner det med Horizons egen version af en firkantet ryg.

Maskinsystemet holder styr på alle ark fra plukketårnene gennem stregkodeaflæsning. Dette er centralt og opfylder flere funktioner, dels hvor mange ark der skal indgå i et sæt, dels den komplette maskinindstilling af samlehæfteren.

– Alting sættes meget nemt op. Du behøver ikke gå ind i maskinsystemet med noget værktøj, alt sker automatisk. Skulle man have behov for at finjustere en måling, så gør man det med denne, siger han og peger på maskinens display.

Horizons seneste fuldautomatiske B2-falsemaskine.
Fuldautomatisk falsemaskine

At false et papir er ikke så let, som det lyder. En manuel falsemaskine skal for eksempel indstilles på omkring 30 punkter, for at det hele fungerer korrekt, ifølge Paul Jakobson. Med Horizons seneste fuldautomatiske B2-falsemodel, som også kan integreres med Horizons IceLink-workflow, er den tid forbi. På displayet vælger operatøren papirets størrelse, hvilken type fals, der skal udføres, og hvordan det skal se ud, når tryksagen kommer ud af maskinen.

– Du behøver ikke pille ved noget værktøj – intet! Vi angiver kun, hvor stort papiret er, og hvordan det skal se ud, når det er falset.

Maskinen læser en prøve af det papir, der skal falses, for at bestemme tykkelsen. Derefter kalibreres maskinen automatisk, ikke kun fremføringen af arkene og krydsfalsningen, men også afstanden mellem alle rullerne. Disse varierer afhængigt af, hvor mange gange papiret er blevet falsé† i processen. Lommefals, harmonikafals og portfals er nogle eksempler på, hvad der kan produceres. Opsætningstiden vurderes ifølge Horizon til at være 20 procent hurtigere end maskinens forgænger.

– Dette produkt er absolut enestående på falsemarkedet. Mange kender det fra før og har måske haft den tidligere model. Men den kan være op mod 15-20 år gammel. Så hvis de har været tilfredse med den tidligere automatisering, vil de opleve en revolution i den her, siger Paul Jakobson.

Den første ting at byde de besøgende velkommen var Smart Stacker. En maskine, der skærer digitalt printede B2-ark og derefter samler og stabler produkterne. Velegnet til fx plakater, fotobøger, brochurer, omslag og brugermanualer.

Tekst og foto: Claes Nordström

Læs videre

Prinfo får ny partner

Som et led i eksekveringen af deres strategi udvider Prinfo kæden med en ny partner.
tarm_prinfo

Fujifilm ekspanderer inden for Print-on-Demand

Fujifilm ekspanderer til flere markeder med en voksende produktportefølje inden for print on demand.
Jet Press

UPM planlægger kraftig kapacitetsreduktion

UPM planlægger at neddrosle sin kapacitet på ubestrøget trykpapir for at tilpasse til en langsigtet efterspørgsel.
UPM_Schongau

Fem nye platesettere fra Fujifilm

Fujifilm lancerer en ny serie Luxel termiske platesettere til offsetpladeproduktion.
Fuji_Luxel

De seneste nyheder

Visutech får ny direktør

Efter mere end tre årtier overdrager grundlægger og administrerende direktør, Jan-Olof Jungersten, ledelsesrollen til Johan Lidström.
visutech_lidstrom

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

Metsä Board har nu den største kartonmaskine i Europa

Med moderniseringen af kartonmaskinen (BM1) vil Metsä Boards årlige produktionskapacitet af falsekarton stige fra 400.000 tons til 600.000 tons.
MetsäBoardHusum

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6