Samarbejde er nøglen, siger Carsten Gram som runder 70

Med knap 50 år i branchen og de sidste 25 som medejer og direktør for PrinfoParitas er Carsten Gram en erfaren herre. Han fylder 70 og byder til reception den 15. september. Er det for at takke af, eller hvad har han tænkt sig?

Hvor længe regner du med at blive ved?

– Det ved jeg sgu’ ikke. Ikke 30-40 år endnu. Jeg har det godt med at være med, også selv om det er en svær tid vi står i. Priserne stiger, budgetterne holder ikke, og der skal holdes mange møder med leverandører, finansielle forbindelser og ikke mindst kunderne. Det går der rigtig lang tid med, men det er nødvendigt. Der måtte godt ske et eller andet! Vi skal tilpasse os den fremtid vi står overfor, og jeg tror, at nogle skal smide håndklædet og andre skal gribe, og vi går alle sammen og venter på, hvem der gør hvad. Selv sidder vi ikke med hænderne i skødet, men det kan jeg selvsagt ikke komme nærmere ind på.

Hvad mener du, at du kan bidrage med i fremtidens PrinfoParitas?

– Jeg har været med i mange år og har opbygget nogle kompetencer, som jeg stadig tror der er brug for. Den daglige drift er jeg ikke mere så involveret i. Jeg er en entreprenant type, der gerne går nye veje og er meget åben overfor samarbejder. Det bliver stadigt vigtigere, at nogen har tid og visioner til det, så det er i høj grad min rolle i firmaet.

Hvad er jeres største udfordring i dag?

– At få kvalificerede medarbejdere er vist det, de fleste af os døjer med. Vi har egentlig masser af opgaver, men kan ikke udvide kapaciteten på grund af personalemangel. Det handler ikke kun om uddannelse, men i høj grad også om indstilling. Vi har haft folk inde, som vi måtte lade gå igen, fordi de ikke passede ind.

– Jeg havde en oplevelse en dag, som gjorde mig helt vildt glad. En af vores medarbejdere stod og sloges med at færdiggøre en opgave, som skulle til Jylland samme aften. En af de andre kommer forbi, stopper op og siger: ”det kan du da ikke nå”. Derefter organiserede han lige et par andre til at hjælpe og så fik de opgaven afsted til tiden. Den interesse for at hjælpe hinanden og løse de opgaver der pludselig bliver kritiske er helt afgørende og fortæller meget om hvordan hverdagen kan være, når vi har de rigtige medarbejdere.

Hvilke begivenheder har været med til at forme din karriere?

– Hvis ikke en af mine gode bekendte havde fået skåret fingrene på højre hånd af i en skæremaskine, var jeg aldrig havnet i den grafiske branche. Han havde pludselig brug for noget assistance og jeg trådte til. Først var jeg i produktionen, men sidenhen begyndte jeg at sælge og havde held og dygtighed til at lande nogle ret store ordre. Jeg blev senere sælger i, og medejer af, andre firmaer indtil jeg søgte job i Paritas, som var trykkeri for forsikringsselskaberne Hafnia og Baltica. De søgte en produktionsleder, men ansatte mig som direktør. På et tidspunkt valgte de at sælge trykkeriet og jeg begyndte at kigge efter nyt arbejde. Men så spurgte de, hvad jeg ville give for trykkeriet. Det vidste jeg virkelig ikke, men sammen med min advokat strikkede vi et tilbud sammen. Advokaten sagde ”Det går de aldrig med til”, men det gjorde de, og så blev det min vej.

Hvilke er dine største sejre?

– Gennem et langt liv er der flere. Vi opfandt facility management før det blev til et begreb, hvor vi havde trykkerier ude i forskellige private og offentlige institutioner. På et tidspunkt havde vi 10 afdelinger rundt i landet (heraf fem som facility management) og for mig var det ret stort, at vi kunne få det til at fungere.
Senere kom finanskrisen og selv om det var en barsk omgang, så var det også en stor tilfredsstillelse at kæmpe sig igennem konkurser med mere og bagefter stå med noget der kunne videreføres. Det kostede ikke kun for os selv, men også for nogle af vores partnere, men jeg mener, at vi gjorde hvad vi kunne for at kompensere, og kunne kigge alle i øjnene efterfølgende.
Og så er der etableringen af Prinfo. Det var en idé om at samarbejde gør stærk, både når det gælder om at byde ind på større opgaver (f.eks. Statens Indkøb), men også når det gælder håndtering af f.eks. certificeringer, som ellers godt kan være en ordentlig mundfuld. Jeg var med til at stifte Prinfo og har haft en ikke ubetydelig hånd med i udviklingen siden.

Hvad tror du, at du vil blive husket for?

– Nu skal det jo ikke være en nekrolog, men jeg tror at jeg vil blive husket for at være samarbejdets mand. Jeg har sat mange samarbejdsinitiativer i søen og jeg tror at folk generelt er trygge ved mig.

Hvilken ser du som branchens den største udfordring?

– At vi ikke ved, hvor stort et marked, vi har næste år. Markedet skrumper og det handler hele tiden om at tilpasse sig. Jeg tror ikke at de trykte opgaver forsvinder, de kan noget det digitale ikke kan, men forholdet mellem trykte og digitale medier forskydes hele tiden.

Har du et godt råd til dine kollegaer?

– Der er ingen råd, der kan bruges til alle. Men jeg tror på, at vi er bedre sammen end hver for sig. Generelt tror jeg, at det er vigtigt at få sig nogle samarbejdspartnere. Kunderne vil også helst have få leverandører og de færreste af os kan lave alt, så det giver god mening at formalisere et samarbejde, hvor man både giver og tager. Det må være mit råd.

Carsten Gram fejrer sin 70-års fødselsdag med en reception torsdag den 15. september fra 13-18 på firmaadressen Nyholms Alle 31 i Rødovre.

Digitaltrykkeriet PrinfoParitas har til huse i Rødovre og der er, ifølge Carsten Gram, en rigtig god holdånd. På billedet ses fra venstre grafisk tekniker Carsten Kristensen, den nyeste lærling Celine Hervik samt Carsten Gram.

Publicerat av: 

Del artiklen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.