Tarm Bogtryk investerer for både effektiviteten, kvaliteten og miljøet

PUBLICERET: 17 August 2022
OPDATERET: 17 August

Tarm Bogtryk købte tidligere I år Heidelbergs workflowsystem Prinect samt en ny Suprasetter i 8-up format. Det er en beslutning, der har været længe undervejs, men efterhånden kneb det med reservedele og serviceteknikere til den gamle RIP og CTP-maskine – det satte gang i beslutnings-processen, fortæller medejer Stig Madsen.

Hvilke udfordringer havde I i forbindelse med beslutningen?

– Vi var nervøse for, at procesfrie plader ville give problemer med forurening af fugtevandet, når pladen “fremkaldes” i trykmaskinen, og hinden afsættes på papiret. Det har vist sig ikke at være et problem. Med hensyn til kontrast på plade før tryk, var vi urolige for, om nu trykkerne kunne se, hvilken form og farve, de satte i maskinen. Det har også vist sig at gå fint. Hvad angår selve trykbilledet oplever vi også en generel forbedring.

Installation af hardware blev gennemført i uge 17 og 18. Efterfølgende gik Heidelbergs teknikere i gang med at lave trykkurver, kigge på produktionen og har tilrettelagt undervisning af Cockpit og Signastation således, at de har kunnet holde produktionen kørende sideløbende, så kunderne har ikke mærket til omstillingen.

Har installationen haft betydning for jeres hverdag indtil videre?

– Ha-ha, ja, og for nattesøvnen! Det er noget af en mundfuld at komme omkring RIP og udskydning. Vi laver mange forskellige udskydninger – og fylder trykark op for at minimere papirspild. Så der har været, og er stadig, store udfordringer med at sætte sig ind i, hvordan man arbejder i Cockpit og Signastation.
Vi har i snart 20 år arbejdet med et andet system – så det er ikke bare lige at skifte udskydnings-program og RIP.

– Hvad kommer det til at betyde fremadrettet?

– På kort sigt vil vi klart komme til at bruge mere tid på hver enkelt opgave til tjek af om udskydning er korrekt, men efterhånden som vi får det ind under huden, skal det nok gå. Det er bare på med ja-hatten og ind i kampen.

Fra trykkeriet er tilbagemeldingen, at de hurtigere er i gang med at køre; pladerne er gode og pasningen er perfekt. Den overskydende hinde fra pladen, der overføres til de første trykark, har vist sig ikke at være et problem overhovedet.

Hvordan oplever i behovet for offsettryk udvikler sig?

– Uha, uha. Vi frygter, at tryksags-produkter falder i kraft af stigende papirpriser, pladepriser, fragtpriser osv. Især på fagblade og magasiner. Tidligere var det PostDanmarks priser for magasin-omdeling, der gjorde det svært for den slags produkter efter voldsomme portostigninger. Nu er det især papirpris-stigninger, der gør det svært at få økonomien til at hænge sammen på tidsskrifter.

Er der et naturligt næste skridt for jer?

– Ny CTP-maskine rykker som sådan ikke på vores strategi. Det kommer til at minimere el-forbrug og giver et ryk i positiv retning i miljøregnskabet. Vi har gennem flere år set frem til at slippe af med fremkaldning af plader. Godt nok var det gamle CTP-anlæg et lukket system. Kemien (eller sæben) blev korrekt håndteret, men der har været brugt tid og kræfter på rengøring og vedligehold af fremkaldermaskinen.
Endelig har det stor betydning for os, at trykkvaliteten har fået et løft – det er en gevinst og et led i processen om hele tiden at kunne levere et flot tryk.

Læs videre

Prinfo får ny partner

Som et led i eksekveringen af deres strategi udvider Prinfo kæden med en ny partner.
tarm_prinfo

Fujifilm ekspanderer inden for Print-on-Demand

Fujifilm ekspanderer til flere markeder med en voksende produktportefølje inden for print on demand.
Jet Press

UPM planlægger kraftig kapacitetsreduktion

UPM planlægger at neddrosle sin kapacitet på ubestrøget trykpapir for at tilpasse til en langsigtet efterspørgsel.
UPM_Schongau

Fem nye platesettere fra Fujifilm

Fujifilm lancerer en ny serie Luxel termiske platesettere til offsetpladeproduktion.
Fuji_Luxel

De seneste nyheder

Visutech får ny direktør

Efter mere end tre årtier overdrager grundlægger og administrerende direktør, Jan-Olof Jungersten, ledelsesrollen til Johan Lidström.
visutech_lidstrom

Korrekturløsning til HP Indigo giver bedre økonomi

GMG har udviklet en korrekturløsning, der er skabt specielt til HP Indigo-brugere.
GMG_HP_02

Metsä Board har nu den største kartonmaskine i Europa

Med moderniseringen af kartonmaskinen (BM1) vil Metsä Boards årlige produktionskapacitet af falsekarton stige fra 400.000 tons til 600.000 tons.
MetsäBoardHusum

ECO3 hæver barren for automatiseret avisproduktion

ECO3 ønsker at tage automatiseringen af ​​avisproduktionen til næste niveau med den nye version af deres workflow-løsning Arkitex.
Arkitex v6