Tarm Bogtryk købte tidligere I år Heidelbergs workflowsystem Prinect samt en ny Suprasetter i 8-up format. Det er en beslutning, der har været længe undervejs, men efterhånden kneb det med reservedele og serviceteknikere til den gamle RIP og CTP-maskine – det satte gang i beslutnings-processen, fortæller medejer Stig Madsen.
Hvilke udfordringer havde I i forbindelse med beslutningen?
– Vi var nervøse for, at procesfrie plader ville give problemer med forurening af fugtevandet, når pladen “fremkaldes” i trykmaskinen, og hinden afsættes på papiret. Det har vist sig ikke at være et problem. Med hensyn til kontrast på plade før tryk, var vi urolige for, om nu trykkerne kunne se, hvilken form og farve, de satte i maskinen. Det har også vist sig at gå fint. Hvad angår selve trykbilledet oplever vi også en generel forbedring.
Installation af hardware blev gennemført i uge 17 og 18. Efterfølgende gik Heidelbergs teknikere i gang med at lave trykkurver, kigge på produktionen og har tilrettelagt undervisning af Cockpit og Signastation således, at de har kunnet holde produktionen kørende sideløbende, så kunderne har ikke mærket til omstillingen.
Har installationen haft betydning for jeres hverdag indtil videre?
– Ha-ha, ja, og for nattesøvnen! Det er noget af en mundfuld at komme omkring RIP og udskydning. Vi laver mange forskellige udskydninger – og fylder trykark op for at minimere papirspild. Så der har været, og er stadig, store udfordringer med at sætte sig ind i, hvordan man arbejder i Cockpit og Signastation.
Vi har i snart 20 år arbejdet med et andet system – så det er ikke bare lige at skifte udskydnings-program og RIP.
– Hvad kommer det til at betyde fremadrettet?
– På kort sigt vil vi klart komme til at bruge mere tid på hver enkelt opgave til tjek af om udskydning er korrekt, men efterhånden som vi får det ind under huden, skal det nok gå. Det er bare på med ja-hatten og ind i kampen.
Fra trykkeriet er tilbagemeldingen, at de hurtigere er i gang med at køre; pladerne er gode og pasningen er perfekt. Den overskydende hinde fra pladen, der overføres til de første trykark, har vist sig ikke at være et problem overhovedet.
Hvordan oplever i behovet for offsettryk udvikler sig?
– Uha, uha. Vi frygter, at tryksags-produkter falder i kraft af stigende papirpriser, pladepriser, fragtpriser osv. Især på fagblade og magasiner. Tidligere var det PostDanmarks priser for magasin-omdeling, der gjorde det svært for den slags produkter efter voldsomme portostigninger. Nu er det især papirpris-stigninger, der gør det svært at få økonomien til at hænge sammen på tidsskrifter.
Er der et naturligt næste skridt for jer?
– Ny CTP-maskine rykker som sådan ikke på vores strategi. Det kommer til at minimere el-forbrug og giver et ryk i positiv retning i miljøregnskabet. Vi har gennem flere år set frem til at slippe af med fremkaldning af plader. Godt nok var det gamle CTP-anlæg et lukket system. Kemien (eller sæben) blev korrekt håndteret, men der har været brugt tid og kræfter på rengøring og vedligehold af fremkaldermaskinen.
Endelig har det stor betydning for os, at trykkvaliteten har fået et løft – det er en gevinst og et led i processen om hele tiden at kunne levere et flot tryk.