Investering i boggade reddede Pan-form

Pan-form er et af de få industribogbinderier vi har tilbage og det eneste på Sjælland. Men havde de ikke valgt en markant investering i en semi-automatisk bogproduktion, havde de nok ikke været her i dag. Sådan siger Kenn Friisgaard, der ejer bogbinderiet sammen med sin bror Kevin.

Før investeringen i 2016, havde de meget samlehæfteproduktion og wire-o-indbinding. Men mange trykkerier investerer i stigende grad i dette for at spare tid på transport og holde større dele af opgaverne in-house. Pan-form havde dengang også en et-tangs limbinder til helt små bogoplag. Den kunne fremstille 2-300 bøger i timen. Den bruger de stadig til specielle formater i små oplag. Men Kenn og Kevin så, at der mellem de små oplag og de meget store oplag var et voksende segment for bøger i oplag på mellem 1.000 og 6.000. Dette segment udgør i dag helt op mod 40% af Pan-forms omsætning.

Der skal en god arbejdsorganisering og hurtige hænder til at holde limbinderen i gang.

Produktionen

Det starter med en optagestation, en Horizon Gatherer MG-600, der kan samle op til seks læg til en bogblok. Derudover kan ekstra læg håndpålægges in-line ved behov. Blokkene kører ud på en rullebånd, hvor blokkene samles på den mest hensigtsmæssige måde, med henblik på ilægning limbinderen.

Limbinderen, en Horizon Book Binder BQ-470, er en fire tangs limbinder med en maksimal hastighed på 1.350 takter i timen. I praksis kan den semi-automatiske løsning kører 750-800 bøger i timen ifølge Frank Mailind fra Horizon, men han understreger dog, at hos de mest effektive installationer er hastigheden helt oppe på omkring 900 bøger i timen. Det er blandt andet tilfældet hos Pan-form, som virkelig har forstået at udnytte potentialet med en god arbejdsorganisering og nogle hurtige hænder.

Limbinderen fræser ryggen og skærer om nødvendigt nogle snit, så limen binder bedst mulig. Pan-form anvender en EVA-lim som de mener har flere fordele i forhold til den meget omtalte PUR-lim, som dog er stærkere og giver et bedre opslag i bogen. Den store ulempe er, at PUR-limen kræver lang tørretid (op til 24 timer) og at limkarret skal rengøres efter hver produktionsstop. Det giver for meget ventetid og rengøring, mener Kenn Friisgaard.

Når bøgerne er limet lægges de automatisk ud i en stacker (Horizon Smart Stacker SS-80) og samles i fx stabler af fem og kører via en conveyor direkte over i tre-knivs skæreren (Horizon Three Knife Trimmer HT-80), som kan skære op til 5 cm tykke bøger. Herefter lægges bogblokkene igen ud på en rullebåndet, så operatøren kan koncentrere sig om at holde limbinderen i gang.

Når det går rigtig stærkt – og der ikke er tid til tage fra – køres de skårne bogblokke ud på rullebåndet.

Forbedringspotentialet

Der er et fuldautomatisk flow fra bogblokkene lægges ind i limbinderen og til de kommer stakkede ud af tre-knivsskæreren. Produktionen håndteres normalt af én mand, men har de en meget stor produktion, kan de godt sætte to mand på opgaven. Her står en ene og lægger læg op i optagelinjen samt tager fra og lægger de færdigskårne bøger i kasser. Imens står der en og fodre limbinderen.

Hvis man skal tage en mand ud af denne ligning, skal de have en feeder eller en ilægningsrobot til limbinderen. Feederen findes, men kræver en opgradering til en nyere limbinder. Robotten mener Kenn så absolut er fremtiden, men han synes stadig, at de er for dyre og at det er for usikkert hvordan de vil fungere i en produktion. Han siger:

– Jeg er ikke varm på tanken om at være en del af et udviklingsprojekt. Som det er i dag, ville vi skulle skifte gribetang hele tiden for at robotten skulle kunne tage de mange forskellige formater vi producerer. Det duer ikke. Og så er de stadig for dyre, selvom prisen bevæger sig den rigtige vej. Vi holder øje, men der går nok 2-3 år før vi ser noget vi kan bruge – og betale.

At kende sin niche

De er meget bevidste om hos Pan-form, at de skal kunne noget trykkerierne ikke selv kan. Så udover produktion af bøger i mellemstore oplag, så er de blandt andet specialiseret i meget store formater. Således var de i gang med at producere et kunstmagasin, som i sit færdige i format måler 50 x 70 cm. Det er et B0-format der er falset ned to gange.

Om det er nok til at holde skindet på næsen må tiden vise. Kenn og Kevin er fortrøstningsfulde, fordi, de fleste trykkerier fortsat helst vil samarbejde med nogle der ikke også er en konkurrent. Men den fortsatte udvikling af bogbinderi-aktivitet i trykkerierne gør, at de hele tiden må holde sig på tæerne.

Horizon Gatherer MG-600 kan samle op til seks læg til en bogblok.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.


Reklame & Folie Danmark: Udstillinger giver en helt speciel kundekontakt

Reklame & Folie Danmark (RFD) har specialiseret sig i salg og rådgivning omkring et bredt udvalg af materialer til skiltebranchen i Danmark. RFD er bl.a. repræsentant af en af verdens største producenter af laminater og materialer, Orafol i Tyskland, og har den vej rundt fingeren på pulsen om hvad vej udviklingen af materialer tager: Det er i den grønne retning.

Publicerat av: 

Vikiallo køber Transferprint

Vikiallo har købt Transferprint og har ansat Kasper Valeur som produktchef. Transferprint har blandt andet agenturet på OKI og Forever som nu overgår til vikiallo. Kasper Valeur fortæller, at han efter seks gode år sammen med sin makker Nicki Schram har valgt at gå sammen med vikiallo. Begge virksomheder ligger i Kolding. For Transferprints kunder […]

Publicerat av: 

Heidelberg fokuserer på software i skyen

Heidelberg er nok mest kendt for sine store offsetmaskiner, men Heidelberg har i flere år været i gang med en strukturel udvikling hvor man dels udvider produktprogrammet med mindre, digitale trykmaskiner i samarbejde med Ricoh men også drejer virksomheden i en fremtidsorienteret retning med fokus på mere digitalisering og software.

Publicerat av: 

Fedrigoni går ind i markedet for bilindpakningsfolier

Papirproducent Fedrigoni har besluttet at gå ind på markedet for PVC-indpakningsfilm til biler og har købt det Istanbul-baserede Unifol. Aftalen understøtter Fedrigonis strategi om fortsat at udvide sit produktsortiment til de tilstødende sektorer, samt udvide sin globale tilstedeværelse og styrke sin markedsposition inden for selvklæbende folier. Unifol blev grundlagt i 1994 af dets hidtidige ejere […]

Publicerat av: 

Danni Leonhardt vil se på automatisering og robotter

Danni Leonhardt fra det succesfulde Novictus har brug for altid at være lidt på forkant med, hvad der kan optimere virksomheden, samt udstyr, der kan gøre dem i stand til at tilbyde deres brugere nye muligheder. Derfor er Danni Leonhardt og hans partner i virksomheden Kevin Agerholm også faste gæster på Sign&Print-messen. Vi har stillet […]

Publicerat av: 

Nye støbte folier i mere end 100 forskellige farver

sign service udvider sortimentet af indfarvede folier med MACal 9800-CAST, en støbt polymerisk folie med permanent klar solvent acryl klæber. Der er 107 blanke og 10 matte farver i serien. De første farver i serien er på lager, fortæller Michael Andersen som er lageransvarlig hos sign service. Flere folier er på vej, men man kan […]

Publicerat av: 

De næste to FESPA-messer er fastlagt

Datoer og lokationer for de næste to års FESPA Global Print Expo og European Sign Expo er blevet fastlagt. To populære værtsbyer venter. FESPA-organisationen har besluttet, hvor de kommende messer i Europa skal arrangeres. I 2023 vil mødestedet være Messe München, 23.-26. maj. Det bliver sjette gang, at FESPA Global Print Expo og European Sign […]

Publicerat av: 

EWJ forstærker sin grønne profil på Sign, Print & Pack

EWJ blev stiftet af Erling Winter Jacobsen tilbage i 1967 og har siden da udviklet sig til at blive en af Danmarks førende udbydere af både udrustning og materialer indenfor storformat trykning. Med mere end 55 års akkumuleret erfaring kan EWJ give en en unik kvalificeret rådgivning omkring valg af både udrustning og produktionsprocesser i forbindelse med opstart og optimering af storformat trykning.

Publicerat av: 

Optimum Group Nordics køber alle aktierne i LABELCO A/S

Optimum Group Nordics fortsætter sin ekspansion på det europæiske marked, hvor efterspørgslen på bæredygtig og kvalitetsbevidst emballage vokser og er større end nogensinde. Med købet af 100% af aktierne af etiketproducenten LABELCO A/S, får de en kompetent aktør med store internationale kunder og med særlig fokus på fødevaresikkerhed. LABELCO er et af de eneste etikettrykkerier […]

Publicerat av: