Pan-form er et af de få industribogbinderier vi har tilbage og det eneste på Sjælland. Men havde de ikke valgt en markant investering i en semi-automatisk bogproduktion, havde de nok ikke været her i dag. Sådan siger Kenn Friisgaard, der ejer bogbinderiet sammen med sin bror Kevin.
Før investeringen i 2016, havde de meget samlehæfteproduktion og wire-o-indbinding. Men mange trykkerier investerer i stigende grad i dette for at spare tid på transport og holde større dele af opgaverne in-house. Pan-form havde dengang også en et-tangs limbinder til helt små bogoplag. Den kunne fremstille 2-300 bøger i timen. Den bruger de stadig til specielle formater i små oplag. Men Kenn og Kevin så, at der mellem de små oplag og de meget store oplag var et voksende segment for bøger i oplag på mellem 1.000 og 6.000. Dette segment udgør i dag helt op mod 40% af Pan-forms omsætning.
Produktionen
Det starter med en optagestation, en Horizon Gatherer MG-600, der kan samle op til seks læg til en bogblok. Derudover kan ekstra læg håndpålægges in-line ved behov. Blokkene kører ud på en rullebånd, hvor blokkene samles på den mest hensigtsmæssige måde, med henblik på ilægning limbinderen.
Limbinderen, en Horizon Book Binder BQ-470, er en fire tangs limbinder med en maksimal hastighed på 1.350 takter i timen. I praksis kan den semi-automatiske løsning kører 750-800 bøger i timen ifølge Frank Mailind fra Horizon, men han understreger dog, at hos de mest effektive installationer er hastigheden helt oppe på omkring 900 bøger i timen. Det er blandt andet tilfældet hos Pan-form, som virkelig har forstået at udnytte potentialet med en god arbejdsorganisering og nogle hurtige hænder.
Limbinderen fræser ryggen og skærer om nødvendigt nogle snit, så limen binder bedst mulig. Pan-form anvender en EVA-lim som de mener har flere fordele i forhold til den meget omtalte PUR-lim, som dog er stærkere og giver et bedre opslag i bogen. Den store ulempe er, at PUR-limen kræver lang tørretid (op til 24 timer) og at limkarret skal rengøres efter hver produktionsstop. Det giver for meget ventetid og rengøring, mener Kenn Friisgaard.
Når bøgerne er limet lægges de automatisk ud i en stacker (Horizon Smart Stacker SS-80) og samles i fx stabler af fem og kører via en conveyor direkte over i tre-knivs skæreren (Horizon Three Knife Trimmer HT-80), som kan skære op til 5 cm tykke bøger. Herefter lægges bogblokkene igen ud på en rullebåndet, så operatøren kan koncentrere sig om at holde limbinderen i gang.
Forbedringspotentialet
Der er et fuldautomatisk flow fra bogblokkene lægges ind i limbinderen og til de kommer stakkede ud af tre-knivsskæreren. Produktionen håndteres normalt af én mand, men har de en meget stor produktion, kan de godt sætte to mand på opgaven. Her står en ene og lægger læg op i optagelinjen samt tager fra og lægger de færdigskårne bøger i kasser. Imens står der en og fodre limbinderen.
Hvis man skal tage en mand ud af denne ligning, skal de have en feeder eller en ilægningsrobot til limbinderen. Feederen findes, men kræver en opgradering til en nyere limbinder. Robotten mener Kenn så absolut er fremtiden, men han synes stadig, at de er for dyre og at det er for usikkert hvordan de vil fungere i en produktion. Han siger:
– Jeg er ikke varm på tanken om at være en del af et udviklingsprojekt. Som det er i dag, ville vi skulle skifte gribetang hele tiden for at robotten skulle kunne tage de mange forskellige formater vi producerer. Det duer ikke. Og så er de stadig for dyre, selvom prisen bevæger sig den rigtige vej. Vi holder øje, men der går nok 2-3 år før vi ser noget vi kan bruge – og betale.
At kende sin niche
De er meget bevidste om hos Pan-form, at de skal kunne noget trykkerierne ikke selv kan. Så udover produktion af bøger i mellemstore oplag, så er de blandt andet specialiseret i meget store formater. Således var de i gang med at producere et kunstmagasin, som i sit færdige i format måler 50 x 70 cm. Det er et B0-format der er falset ned to gange.
Om det er nok til at holde skindet på næsen må tiden vise. Kenn og Kevin er fortrøstningsfulde, fordi, de fleste trykkerier fortsat helst vil samarbejde med nogle der ikke også er en konkurrent. Men den fortsatte udvikling af bogbinderi-aktivitet i trykkerierne gør, at de hele tiden må holde sig på tæerne.