Få har som Leif Hansen og Press Trading Denmark fingeren på den grafiske puls. De køber og sælger brugte maskiner i det meste af verden – med en betydelig succes. For som indehaveren Leif Hansen siger: – Det går aldrig dårligt alle steder på én gang, så vi køber, der hvor krisen kradser og sælger til der, hvor den ikke gør.
Udover at købe og sælge sørger de også for at istandsætte og klargøre maskiner og står som regel også for både nedtagning og opsætning. På den baggrund kunne man tro, at der var tale om en meget stor organisation. Men de er bare seks medarbejdere, resten er freelancere. De kan have op til 15 mand involveret i ét projekt, og de har mere end 100 freelancere tilknyttet i hele verden.
Det er mere end 22 år i den grafiske branche som leverandør, der har givet Leif Hansen et kæmpe internationalt netværk. Han er maskinmester og blev i 1994 ansat som multi-tekniker hos Heidelberg, hvor han installerede og servicerede trykmaskiner. I 2000 valgte han at starte egen servicevirksomhed – Press Service – som han i løbet af seks år byggede op til at bestå af 12 medarbejdere. I 2006 solgte Leif firmaet til KBA Nordic og var selv en del af det set-up i knap tre år. Så brød han ud og startede Press Trading, som i første omgang koncentrerede sig køb og salg af brugte grafiske maskiner.
Tryller en trykmaskine frem til Rosendahls
Den første opgave de fik var at skaffe en trykmaskine til Rosendahls i Esbjerg. Her fandt de en beskadiget trykmaskine i Australien, en Heidelberg SM 102-10. Den var blevet tabt mens den blev fragtet i en container, så den ene ende af trykmaskinen var blevet mast. Den købte de og satte i stand og Palle Rosendahl fik den første 10-farvede trykmaskine i Danmark til en god pris og Press Trading fik vist, at de mente det alvorligt.
Lagerførende
Igennem mange år har de købt og solgt grafiske maskiner og har også opbygget et betydeligt lager, hvor der i dag står flere en 150 maskiner af alle mulige slags. Økonomi- og salgsansvarlig Dan Nielsen siger:
– Der er ofte nogle der ringer og spørger, har I en …? Og det har vi næsten altid. I øjeblikket efterspørger det danske marked mest brugt efterbehandlingsudstyr. Det skyldes, at de har brug for at effektivisere. Og med vores brugtpriser er de ikke afhængige af at skulle spørge banken.
Men Leif Hansen tilføjer, at det meget omfattende lager også har været lidt af en svøbe. De har hidtil haft kontor og lager adskilt. Kontor ved Kolding og lager i Haderslev. Lageret var ovenikøbet ikke ret stort. Det betød, at maskiner blev klemt inde og glemt. Nu har de købt egen lagerbygning på 2.200 m2 med kontorfaciliteter, og med både varm- og koldlager. Her kan de langt bedre overskue maskinerne og kan gå direkte ud og besigtige og evt. renovere en maskine. De forventer, som følge heraf, en bedre omsætning af de grafiske maskiner.
Online eventyr
Der findes en række globale portaler til salg af grafiske maskiner. Blandt de mere kendte er Press Exchange og Press City som begge er sådan en slags ”bilbasen for grafiske maskiner”. Press City er faktisk udviklet af Press Trading. Men den største udfordring ved at sælge maskiner online er, ifølge Leif Hansen, at der hurtigt bliver rigtig meget arbejde med at uploade information, udsende nyhedsbreve med tilbud og følge op på forespørgsler. Derfor satte han, for nogle år siden, halvandet år og en halv million kroner af til at udvikle et back-end system, der kunne forenkle disse processer. Det tog fem år og fem millioner kroner at udvikle det, der siden blev til Extenso Pro.
Herefter kan fx et tilbud på en forespørgsel udfærdiges på få sekunder. Al information samles op fra databasen og placeres i nogle skabeloner.
Både Press City og Extenso Pro blev siden solgt til Press Exchange for en god pris og er derigennem grunden til at de nu sidder gældfrit i egen bygninger. Så i dag er Press Trading blot glade brugere af et system de selv har udviklet.
Corona-krisen
Corona-krisen ramte ikke specielt hårdt i første omgang. Som nævnt er der altid nogle steder det går godt, og sådan et sted var fx A&R Packaging, en af Skandinaviens største emballagevirksomheder. De havde brug for internt at flytte to 14- og 15-farvetrykmaskine fra Schweiz til henholdsvis Sverige og Kroatien. En opgave som fint passer ind i Press Tradings koncept.
Senere skulle de flytte en XL-trykmaskine til Polen. En opgave som fyldte 16 lastbiler. For at kunne løse den slags opgaver har Press Trading udviklet deres egen Gantry, som er en fjernstyret mobilkran til at af- og påmontere trykværker. Den kan løfte op til 20 tons.
Den måde de har mærket corona-krisen på i Danmark er ved, at der ikke har været nogle lukninger af trykkerier. Det kan godt være at firmaer er ophørt, men så er udstyret overgået til andre virksomheder eller også har det været handelsvirksomheder. Der har næsten ikke været noget udstyr at købe, og det er selvfølgelig et problem, når man lever af at købe og sælge.
Planer kan vi ikke bruge til noget
– Vi ved aldrig, hvad morgendagen bringer. Vi har mange gange oplevet, at noget vi ikke kan sælge til en fornuftig pris i dag, er guld værd i morgen. For et par år siden havde vi en trykmaskine, som vi maksimalt kunne få €250.000 for. Det var for lidt, så vi valgte at leje den ud til et polsk trykkeri. Lejeren gik konkurs efter et år og vi fik maskinen tilbage og endte med at sælge den for €400.000. Det var ikke til at forudse, men vi var heldige. Og så er vi ekstremt omstillingsparate. Vi løber derhen, hvor markedet er. Det er ikke noget vi kan styre. Vi kan bare følge med, og så er det selvfølgelig vigtigt, at have kapital at investere for og tid til at vente, fortæller Leif Hansen.
Han siger endvidere, at det, der efterspørges i stor stil internationalt, er store trykmaskiner (102, 104 og XL). – Alle vil kunne lave emballage. Kan vi få fingrene i en stor trykmaskine, så har vi helt sikkert købere. På halvformat og mindre er efterspørgslen ikke så stor. Det er marked er overtaget af digitaltryk. Og så er der som nævnt gang i det brugte efterbehandlingsudstyr.
Handel med ny maskine
For nylig oplevede de også at købe en spritny maskine. Det var en stor svensk emballagevirksomhed, der havde købt maskinen og midlertidigt fået den opmagasineret på papirlageret hos en papirgrossist. Da de ville hente den, var den blevet stjålet, sammen med alt papiret! Emballagevirksomheden fik naturligvis maskinen dækket af sin forsikring, men maskinen dukkede sidenhen op på flere forskellige adresser i Sverige. Her købte Press Trading den af forsikringsselskabet og satte den i stand. Den var blevet rippet for kobberkabler (?!) og en enkelt styrepult. Det tilvejebragte Press Trading, testede af og solgte den med god fortjeneste til et trykkeri i Kina.
I kraft af deres kompetencer på at fragte, forsikre, nedtage og opsætte, renovere, teste m.m. har Press Trading også samarbejdsaftale med flere forskellige grafiske maskinleverandører. Så selv om de ikke lige ved, hvad morgendagen bringer, så er der grund til at tro, at de nok skal klare den noget tid endnu.