En kombination af kraftigt stigende energi- og transportpriser samt mangel på råvarer og en deraf følgende ubalance i udbud og efterspørgsel får papirpriserne til at stige – også med tilbagevirkende kraft.
Flere trykkerier, vi har talt med, fortæller, at papirprisstigningerne kommer som perler på en snor. Senest har flere fået meddelt, at et nyt energitillæg er pålagt fra papirfabrikkernes side. Det kan også gælde ordre der er bestilt, men ikke leveret. Samtidig bliver det sværere og sværere at skaffe det papir, som skal imødekomme en stigende efterspørgsel og bringe branchen ud af den krise, som pandemien forårsagede.
Højere priser, energitillæg og mangel på papir
Flemming Friche fra Igepa udtaler:
– Vi må desværre konstatere, at den aktuelle prisudvikling i energisektoren medfører betragtelige omkostningsstigninger ved produktion af energiintensive produkter – som papir og karton.
Mulighederne for at kompensere prisstigningerne, både for os som grossist og for vores leverandører på producentsiden, er udtømte. Vores leverandører af papir- og kartonprodukter har over en bred kam meddelt markedet, at der fremover opkræves energitillæg på op til € 150 pr. tons papir/karton. Disse tillæg gælder for alle leverancer fra den 25. oktober 2021 og dermed også for leverancer, der allerede er bestilt og bekræftet.
Arctic Paper har ligeledes annonceret både generelle prisstigninger og energitillæg. Deres Executive Vice President, Fabian Langenskiöld, udtaler, at knapheden er generel og formentlig skyldes fire ting:
- øget efterspørgsel på grund af pandemiens udfasning
- permanente kapacitetsnedskæringer
- spekulativ efterspørgsel forårsaget af bekymring for priser og forsyningssikkerhed
- forsyningskæder- og lagre er kun langsomt ved at blive fyldt op
Om leveringssituationen fortæller forhandlerne samstemmende, at de konstant presser papirleverandørerne, så de kan drive deres grossistforretning og opfylde forpligtelserne overfor deres loyale kunder. Alligevel har de siden september oplevet lange leveringstider. Især på kartonprodukter er leveringstiderne usædvanligt lange. Man skal et pænt stykke ind i første kvartal 2022 før der kan leveres karton. På papirsiden er det lidt bedre, men der er fortsat meget lange leveringstider og de har svært ved konstant at holde en tilstrækkelig lagerbeholdning.
Tag forbehold for leveringsproblemer og prisstigninger
Flemming Friche fra Igepa siger: – Vi har hele tiden forsøgt at holde vores kunder MEGET opdaterede. Vi har rådet dem til at tage forbehold for leveringsproblemer og prisstigninger, eftersom det har været tydeligt for alle, at det spidsede mere og mere til.
Både prisstigninger og nu det nye energitillæg, skal nødvendigvis bæres videre i systemet ud til den endelige slutkundes pris på tryksagen. Det er virkeligt imperativt, at alle gør en dyd ud af det. Ingen kan jo holde til, at så massive stigninger og tillæg bliver absorberet. Derfor kan jeg kun appellere kraftigt til, at stigningerne bæres videre i kæden.
Priserne skal op på den lange bane
Fabian Langenskiöld udtaler, at man skal være forberedt på, at papirmarkedet har ændret sig. Der skal være mere bæredygtige margener og afkast, hvilket betyder, at papirpriserne skal være på et højere niveau end i de sidste 10-15 år. Hvis margener og afkast ikke er tilstrækkelige, vil der fortsat blive lukket mere kapacitet for at understøtte en rimelig balance mellem udbud og efterspørgsel.
Vi har ikke, ved artiklens offentliggørelse, fået svar fra andre papirleverandører på vores spørgsmål.