Kan valgplakater blive en mangelvare?

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 12 July 2021
OPDATERET: 12 July

Kommunalpolitikere uden valgplakater! Er det en reel mulighed?

Ja, siger Esben Mols Kabell fra Lasertryk.dk. Og det selv om de forventer at trykke 200.000 valgplakater til kommunalvalget i november, men alligevel regner man med, at nogle politikere risikerer at stå uden valgplakater eller at de må ty til mere omkostningstunge løsninger. Antallet af valgplakater er nogenlunde det samme til både folketings- og kommunalvalg, men da der ved kommunalvalget er ca. 10 gange så mange kandidater, som til folketingsvalget, betyder det at der trykkes valgplakater i mange små oplag.

Esben Mols Kabell, Adm. direktør Scandinavian Print Group (SPG). Lasertryk.dk er en del af SPG

– Til kommunalvalget er der ca. 10.000 kandidater, hvoraf de fleste får trykt valgplakater i ret små oplag. Her er tryk direkte på kanalplade den billigste løsning, der har den fordel, at de er lysægte og derfor kan genbruges uden at blegne. Men udfordringen er, at trykkerier som os kun bestiller den mængde kanalplade hjem, som vi har bestillinger på, og da kanalpladerne ordreproduceres i udlandet, kan vi ikke bare skaffe flere i sidste øjeblik, forklarer Esben Mols Kabell og han fortsætter: – For at man kan trykke direkte på kanalpladen, skal den overfladebehandles, men den behandling kan kun holde i seks måneder. Og pladerne anvendes stort set kun til valgplakater og er ret dyre, så det er absolut ikke noget, trykkerier har på lager i større mængder. Alt i alt betyder det, at de kandidater, der først bestiller i september, nok kommer til at stå uden eller er henvist til en dyrere løsning.

Miljøvenlig retro valgkamp

De fleste politikere lægger desuden vægt på, at deres valgplakater og andre valgmaterialer produceres i Danmark, hvor der jo alt andet lige er begrænset kapacitet, da flere og flere tryksager produceres i lande med lavere omkostninger. En anden trend er, at valgkampen skal være så miljø- og klimavenlig som muligt. Det taler også for valgplakaterne med direkte tryk på kanalplade, da de kan genbruges.

– Vi kan tydeligt mærke, at politikere er mere interesserede i vores svane- og andre miljømærkede tryksager. Men også retrobølgen slår i gennem i politik, så vi har fundet en gammel klassiker frem med opklæbede valgplakater på FSC-mærkede masonitplader. Det er en fin, men dyrere og tungere løsning end direkte tryk på kanalplade. Den giver nok en lille fordel på miljøkontoen.Begge plader kan genbruges, men masonitpladen er af træ og ikke plastik, slutter Esben Mols Kabell.

Læs videre

Fortsat vækst i etiket- og emballagemarkedet

Det er opmuntrende at se, at digitale etiketter, emballage og udsmykning er i fortsat vækst, skriver Konica Minoltas Sacha-Vittorio Paolucci i en kommentar til markedsudviklingen.
KM_01

GRAKOM inviterede til KOMM-Dagen

Flere end 220 deltager havde tilmeldt sig det årlige arrangement, som i år havde ændret navn fra GRAKOM-Dagen til KOMM-Dagen.
Komm-dagen_05

Mercoprint køber Gerdøe Profil

Mercoprint fortsætter strategien med konsolidering inden for reklamebranchen med køb af virksomheden Gerdøe Profil i Vordingborg.
gerdoe og mercoprint

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01