Hvad er en robot? Definitionen har ændret sig en del i de senere år

PUBLICERET: 3 May 2021
OPDATERET: 3 May
Illustration: Yaskawa Electric Corporation

Den officielle definition på en robot er:

“En manipulator, som kan programmeres til at bevæge sig i mindst 3 forskellige retninger”.

Robotten består altså af en mekanisk manipulator og en programmerbar styringsenhed “hjerne”.

Stationære industri robotter

Den første rigtige industrirobot, Unimate, blev installeret hos General Motors i USA i 1960. Introduktionen af PC/MAC i slutningen af 1980-erne satte gang i udviklingen af styringsenhederne og dermed af robotternes anvendelsesmuligheder.

I dag er de førende fabrikanter af industrirobotter:

  1. Fanuc, Japan
  2. Yaskawa, Japan
  3. Kuka, Tyskland
  4. ABB, Sverige

Desuden producerer en lang række større og mindre virksomheder industrirobotter. Her kan bl.a. nævnes Kawasaki og Hyundai, ligesom en række kinesiske virksomheder fremstiller robotter.

De fleste industrirobotter er installeret i automobilindustrien, og gennem årene har omkring 60% af alle producerede robotter fundet vejen til bilernes samlebånd. Dette har i de seneste år ændret sig, så også andre industrier, f.eks. elektronik industrien, er begyndt at anvende robotter. I 2020 blev der for første gang installeret flere robotter i elektronik industrien end bil industrien.

Cobot revolutionen

I 2007 introducerede danske Universal Robots sin lille robotarm UR5 som på mange måder revolutionerede robotmarkedet med en lille, let programmerbar robot, som ikke behøvede nogen afskærmning. Robotter og mennesker kan arbejde tæt sammen og navnet Cobot – Collaborative Robots – blev introduceret. UR er i dag markedsleder i dette segment, men alle større robotfabrikanter fremstiller også Cobots.

Den første UR5 (5 kg) cobot fra Universal Robots 2007. Foto: Universal Robots

Alle taler i dag om Cobots og alle de muligheder som samarbejdende robotter kan bringe. Cobots er per definition små robotter, som håndterer små emner, fordi de skal kunne stoppe med det samme uden at skade de mennesker, som kommer i kontakt med dem.

Indtil videre er cobot udviklingen kun lige gået i gang, og mens der i dag findes omkring 2,7 millioner installerede konventionelle industrirobotter, så der der kun installeret omkring 125.000 cobots. De fleste eksperter stipulerer, at der vil være omkring 5 millioner industrirobotter (vækst 15% p.a.) og omkring 750.000 cobots (vækst 40% p.a.) i 2025, så der vil gå lang tid, før cobots indhenter de konventionelle robotter.

Disse tal er i virkeligheden nok misvisende, fordi en ganske betydelig del af de kommende industrirobotter vil være små og således kunne udføre de samme opgaver som cobots. Når man tænker på, at der også sker en voldsom udvikling indenfor vision-control, vil hele temaet omkring sikkerhedsafskærmning af robotceller snart ændres, og der vil ske en sammensmeltning mellem cobots og små industrirobotter.

Mobile robotter

I 1953 blev den første førerløse gaffeltruck taget i brug i USA. Dette udviklede sig til AGV-er – Automated Guided  Vehicles – gaffeltrucks styret af et navigationssystem, typisk et kabel i gulvet, eller endnu mere avanceret, et laser-scannings system med reflektorer.

Gaffeltrucken er en konsekvens af pallen, men på basis af ønsket om at eliminere pallen, er en række mobile platforme uden gafler blevet udviklet. Fremkomsten af PC/MAC har også revolutioneret navigationssystemerne, så i dag hedder både AGV-er og mobile platforme (AMR – Autonomous Mobile Robots) mobile robotter. Navigationssystemerne – kabler i gulvet, laserstyring med reflektionsspejle og de computerstyrede autonome systemer – kan anvendes af både AGV-er og AMR-er.

Konventionel selvkørende AGV (Auto Guided Vehicle) med gafler og laserscanner navigationssystem. Foto: Jungheinrich, Tyskland
AMR (Autonom Mobil Robot) uden gafler til palletransport og med autonomt, softwarebaseret navigationssystem. Foto: Otto Motors, USA

Eksperterne forventer, at antallet af især AMR vil vokse eksponentielt i de kommende år, så om 5 år vil der være 4-5 gange flere mobile robotter installeret end robotter!

Stationære robotter i kombination med mobile platforme og “robotter” med 2- og 4-ben

De næste udviklingstrin bliver at sætte stationære robotter på de mobile platforme og få rigtig mobile robotter, samt at udvikle 2- og 4-benede robotter – og få alt styret med AI (Artificial Intelligence) i styresystemerne. Interessante nyudviklinger er lige rundt om hjørnet.

Mobil robotplatform med påmonteret robotarm. Foto: Kuka

 

Boston Danamics “robothund” SPOT. Foto: Boston Dynamics

Så fra at være en programmerbar stationær manipulator har definitionen på en robot ændret sig til at være så godt som alt mekanisk og elektronisk, som erstatter en menneskelig indsats.

Læs videre

Exoskeletter kan aflaste kroppen

På Sign Print & Pack er det muligt at se bl.a.exoskeletter og hvad de kan gøre for at undgå skader og nedslidning af kroppen. Kig ind i robothjørnet.
Exoskelet gør det tunge let

Én virksomhed, uendelige muligheder. Det er Ricoh på Sign, Print & Pack

For blot nogle få måneder siden overtog Ricoh forhandlingen af Quadient's færdiggørelsesmaskiner for det nordiske område, så derfor kan Ricoh nu tilbyde et fuldt end-to-end produkt program indenfor digitaltryk og færdiggørelse.
Jan_RDK1

Carl Jensen viser ergonomisk arbejdsbord på Sign, Print & Pack

Carl Jensen har udviklet sig til at være en landets største leverandører til visuel kommunikation.
Carl Jensen's nye laminator/arbejdsborg, som vises på Sign, Print & Pack

Rizon 10-robotten vinder Red Dot designpris

"Adaptive robotter!" Hvad er nu det? Det er intelligente robotter, som anvender kunstig intelligens (AI) og andre nye Industri 4.0 teknologier til både at se og føle omgivelserne og på basis af opsamlede input træffe de rigtige beslutninger.
Den adaptive Rizon 10 robot skriver med et konstant tryk på en touchscreen, som løbende bevæges

De seneste nyheder

Scanpack stiller det store spørgsmål: Gik du glip af fremtiden?

Dette års seminarprogram har fire fokusområder, der afspejler nogle af de mest afgørende faktorer for industriens fremtid.
scanpack-seminar

Kreativ konkurrence for designspirer på Sign Print & Pack-messen

Fremtidens Receptioner: Grafisk konkurrence for designstuderende på Sign Print & Pack i Odense 18. - 19. september 2024
reception

Drupa tiltrak væsentligt færre gæster end forventet

Besøgstallene på årets Drupa-messe er offentliggjort, og de må være en skuffelse for Drupa og Messe Düsseldorf.
drupa-besøgende

600 samlede og limede papkasser i timen med fuldt farveprint på alle sider

På Drupa præsenterede EFI sammen med Packsize en løsning til personaliseret fuldfarveprint på bølgepapkasser.
efi_drupa_01