
Den gængse opfattelse er, at genbrugspapir er mere bæredygtigt end brug af nyt papir, men en grundig analyse, som UCL – University College of London – netop har publiceret i tidsskriftet “Nature Sustainability” viser, at dette er en påstand med modifikationer.
Som ved alt andet gælder det om at “få det hele med”. Undersøgelsen viser, at principielt er genbrug af papir vældig fornuftigt, men når man så studerer detaljerne i fremstillingsprocesserne kan billedet ændres totalt.
Bæredygtig CO2 neutral papirfremstilling
Papirfabrikkerne har gennem årene konsekvent arbejdet på at gøre fremstillingen af nyt papir så miljøvenlig som muligt, hvilket i høj grad har resulteret i en jagt på at gøre det voldsomme energiforbrug ved papirfremstilling miljøvenligt. Al statistik viser, at der anvendes mere energi til fremstilling af nyt papir end genbrugspapir, men her kommer “black liquor” så ind i billedet. Black liquor er et bi-produkt fra selve papirmassefremstillingen og indeholder en masse energi, som kan anvendes i papirfremstillingsprocessen. Man kan næsten sige, at man fodrer hunden med sin hale. Omkring 66% af papirfabrikkernes energiforbrug kommer fra black liquor og alene dette er jo fantastisk. Hvis de sidste 34% så kommer fra vedvarende energi som vand-, vind- og/eller sol-energi bliver fremstillingen af nyt papir helt CO2 neutral og ekstremt bæredygtig – så længe skovindustrien også planter nye træer i den udstrækning de gamle fældes og bruges til papirfremstilling.
Det meste genbrugsbrugspapir fremstilles med fossil energi
Studiet fra UCL viser, at en betydelig del af verdens genbrugspapir bliver fremstillet ved hjælp af energi baseret på fossile brændsler, så selv om selve fremstillingsprocessen kræver mindre energi, så bliver miljøregnskabet negativt. Det kræver ikke en høj doktorgrad for at kunne konkludere, at hvis/når fremstillingen af genbrugspapir bliver baseret på vedvarende energi, så bliver denne proces naturligvis mere miljøvenlig. Men studiet viser, i al sin enkelhed, at man skal være yderst forsigtig med at konkludere noget som helst om miljøvenlighed, uden at tage den samlede produktionsproces med i overvejelserne.
Tørringsprocessen er energikrævende
Den del af papirfremstillingsprocessen, som er mest energikrævende er tørringen. Også her går udviklingen fremad, for siden 1980 er forbruget af energi til tørring blevet reduceret med omkring 43%.