Man møder helt naturligt mange kendte ansigter, når man går rundt på Fespa. Jeg stødte blandt andet på Arne Madsen og Preben Bech fra Display Graphic Solutions. De fortalte at det mest spændende for dem på messen var 3D-print, også at bemærke at markedet flytter sig. Slutkunderne kan mere og mere selv, fx med Ricohs lille T-shirt-printer, lød kommentaren fra Preben Bech.
Personligt synes jeg, at tekstil og interiørprint fyldte meget igen i år sammen med inkjet-print.
Lækkert design, 1,5 liter farveposer og print på kunstlæder
På Epson-standen mødte jeg Butt, der fortalte om et betydningsfuldt ”L”. ”L’et” er en del af navnet på den kendte SureColor 60600L, bogstavet står henviser til at inkjetprinterne nu fås med 1,5 liter farveposer. Det betyder, at printeren bliver mere produktionseffektiv samtidig med at den er farvestabil, så fx produktionshuse nu også med fordel kan benytte SureColor-inkjetprinteren. Og så er de blevet sorte, og har fået et lækkert udseende, som Butt udtrykte det.
Også Epsons SureColor 80600 har fået endelsen ”L”, så den er nu forsyet med 10 1,5 liter farveposer.
– De printer med en super fotografisk kvalitet – ikke mindst på canvas og lignende medier, lød det fra Butt.
Maskinerne er til salg fra oktober i år, så mon ikke vi får dem at se på Sign, Print & Pack i Odense Congress Center den 18-19 september?
SureColor 60600 er også kommet i en ecotex-model, der er forsynet med en ”varmeovn”, der lukker porerne op i materialet, så farven kan trænge ned og efterfølgende lukkes porerne igen. Det betyder, at der fx kan printe på kunstlæder i en flot kvalitet. Der stod eksempler på både sko og tasker
– Det er noget for mode- og decorbranchen. Det gør det fx muligt at fremstille nogle få sko i et design, og imødekomme ønsker om mere målrettede produkter. Også for brancher som hoteller, giver det nye muligheder, fortalte Butt, der forventer en pæn interesse fra det danske marked til denne printer.
Flatbed til under 600.000 og rulle-til-rulle med op til fem lag print
På Mimaki-standen mødte jeg Peter Rühlicke fra Signcom, der nu er eneforhandler af Mimaki-udstyr i Danmark, Sverige, Norge og Finland, fortalte Peter Rühlicke.
På Mimaki-standen pegede Peter Rühlicke blandt anden på deres nye flatbed UV-LED-printer JFX 200-2513 EX, som er blevet forsynet med et ekstra printhoved, og er blevet superhurtig, kører op til 35 kvm i timen. Og så er der 5.000 timers garanti på LED-lamperne. Kan køre på næsten alle plader og på en række andre artikler, som fx kuglepenne.
– Mimaki udvikler deres egen blæk, så det sikrer at maskiner og blæk spiller optimalt sammen, fortæller Peter Rüchlicke, – Og så er der tale om en maskine, der ligger i et absolut fornuftigt prisleje, under 600.000.
På standen var der også en rulle-til-rulle LED-UV printer: UCJV 300. Det er en fleksibel printer med hvid og lak, beregnet til wrapping. Den kører med en slidstærk fleksibel blæk. Mange opgaver behøver ikke laminering, oplyste Peter Rühlicke. UCJV 300 kan lave op til fem lag print, så der kan opstå en lidt 3D-lignende effekt, og så har rulle-til-rulle-printeren også lave forbrugsomkostninger. – Kunderne kan både være fra skiltesegmentet og fra det grafiske marked.
Tredje generations ”dot”-lim, pris, kvalitet og miljø
VINK Plast havde taget alle deres sælgere med på Fespa, så de kunne suge indtryk og nye ideer til sig. På den store Neschen-stand mødte jeg Jacob Busk, som fortalte, at Neschen netop har lanceret en tredje generation af deres ”dot”-lim.
Et andet Neschen-produkt Jacob Busk forventer sig meget af, er Neschen Wallpaper med klæb. Det betyder, at skiltefolkene selv kan klare opsætningen. Walpaper er et PVC-frit no-woven naturprodukt, der minder om papir.
Herudover talte Jacob Busk en del om miljø. –Det handler om at se miljø i det rigtige perspektiv. Plast er et godt miljøvenligt produkt. Problemet er affaldshåndteringen, sagde Jacob Busk.
– Vi samler plast, men har endnu ikke løsninger nok til at genanvende plasten. Vi er også på Fespa for at se efter miljøvenlige produkter – efter vores opfattelse – og generelt se efter løsninger til kunderne, forklarede Jacob Busk, som også fortalte, at de lancerer ”Green Cast”, som er et 100 procent genanvendeligt produkt af akryl. Derudover slog Jacob Busk et slag for PVC-plader, der er billige og holdbare og giver et flotprint, og der spares 75 procent plast.
Jacob Busk talte også varmt for, at branchen generelt skal passe på ikke kun at fokusere på pris. – Vi kan alligevel ikke vinde over fx Baltikum. Så vi skal blive gode til kvalitet – og løsninger, lød det fra Jacob Busk, der på billedet ses sammen med Neschens salgschef Richard Bachora foran en Neschen tapet-væg.
Konica Minolta bevæger sig ind på storformatmarkedet
Accurio Wide så vi ikke på Fespa, men jeg mødte Steen Berner Sørensen, Konica Minoltas salgschef, som fortalte, at den første Konica Minolta Accurio Wide er installeret hos i Jyske Banks printafdeling. UV LED-storformatprinteren findes i en 160 og 200-model. Sidstnævnte i en hybridudgave.
– Vi tror på ink-jet markedet. Og det passer godt ind i vores sortiment og vores kunder, som hovedsagelig er trykkerierne og printcentre, fortalte Steen Berner Sørensen.
Skæreborde med nye muligheder
PMH Systems var også på Fespa. De havde travlt med at demonstrere skæreborde fra deres forskellige leverandører. På Aristo-standen mødte jeg Lasse Rasmussen fra PMH Systems, han viste Aristo LFC 5232C som er blevet forsynet med en laser, der kan skære tekstil. Det specielle er, at der skæres direkte på det eksisterende underlag, så der spares kalibrering. Og det skal bemærkes, at underlaget ikke beskadiges. Det bliver blot lidt misfarvet. Aristo-bordet er også forsynet med en afvikler/opruller. Alt i alt er det en effektiv og økonomisk løsning.
På Fotoba-standen var det Peter Madsen, der gav en hurtig gennemgang af Fotoba XLD-løsningen, der automatisk kan skifte format ved hjælp af stregkoder. Maskinen kan forsynes med op til seks knive. Mange forskellige jobs kan lægges op, og de produceres i den rækkefølge, de er bestilt. Enkelt, let og effektivt.
Der var også en Textil XLD-cutter på standen. Den løsning er forsynet med en vippeplade, således at tekstiler lettere kan ”falde ned”. Vippepladen støtter og holder mediet/stoffet på plads gennem processen.
Danske blindrammer er populære i udlandet
AP Denmark er en dansk producent af blindrammer, der kan ”strækkes”. Jeg havde aldrig hørt om virksomheden, men måtte da lige høre lidt mere, da jeg kom forbi standen, der lagde stor vægt på det ”danske”.
AP Denmark eksporterer 95 procent af deres produkter, der udelukkende produceres i Danmark. På det lokale marked, er kunderne mest kunstnere og forhandlere af kunstner-produkter. De producerer 60.000 rammer om ugen. Rammerne findes i alle mulige profiler og størrelser og ved hjælp af en kile, kan de enkelt og let ”strækkes”, så motivet altid er helt udstrakt, forklarede Klaus Faarvang fra AP Denmark og Jydsk Blindrammefabrik (sidstnævnte navn er nok lidt mere bekendt for de fleste).
Vi kipper med flaget for en dansk europamester
Casper Madsen havde taget turen til Fespa for at deltage i wrappingmesterskaberne. Da der ikke havde været noget forberedende kvalifikationskonkurrence i Danmark, startede Casper med at deltage i EM-konkurrencen for derigennem at kvalificere sig til WM’et. Og godt for det. For Casper tog EM-titlen hjem. Stort tillykke! Det er flot gået, og det var indgangen til også at kunne deltage i WM. Casper var blandt de sidste seks, der konkurrerede om en plads i semifinalen, men her kom et fingeraftryk på tværs. Ærgerligt, for det betød at konkurrencen stoppede her for Casper Madsen. Men at kunne kalde sig europas bedste og verdens sjette-bedste wrapper er vel heller ikke så ringe. Vi er stolte af dig Casper. Godt gået.