Centrum Bogbinderi A/S kom godt igennem det første år

PUBLICERET: 15 January 2019
OPDATERET: 15 January

Der gik en mindre chokbølge gennem markedet, da Centrum Grafisk Færdiggørelse A/S i Randers gik konkurs i 2017. Dels fordi, der altid er nogen der har noget i klemme i sådanne situationer, dels fordi de var Danmarks suverænt største bogbinderi, og et af de få, der overhovedet var tilbage.

Det var tre storkunder, der, uafhængigt af hinanden og inden for kort tid, valgte at investere i eget bogbinderi, der forårsagede den triste situation. En rekonstruktion sikrede dog, at firmaet kunne føres videre med omtrent samme ejerkreds, og under det nye navn Centrum Bogbinderi A/S.

I dag er det Jan Justesen, der står for den daglige ledelse. Søsteren Gitte er helt ude af forretningen, mens faderen Jørn og broderen Lars er de øvrige medlemmer i bestyrelsen.

Blandt de mange specielle maskiner, de har hos Centrum, er en, som kan forkantstrimme bøger med flapper, uden at skære i flappen.

Mindre virksomhed – mere fokus på bøger

Rekonstruktionen har betydet, at det er en markant slankere forretning, som Jan Justesen i dag står i spidsen for. De har solgt deres Wire-O-løsninger fra til DK Laminering, som både har overtaget kundedatabasen og en større del af de lokaler, som Centrum ikke længere har brug for. Andre af lokalerne er overtaget af Provinsforlaget, som er en belejlig lejer at få ind hos et bogbinderi. Udover Wire-O-løsningerne har Centrum også skåret hæfte-, folierings- og adresseringsopgaver væk.

Jan Justesen fortæller:
– Vi er kommet godt fra land, men det har været en udfordring at skulle genopbygge en virksomhed samtidig med, at vi skulle sælge fra, rydde lokaler, flytte maskiner, finde nye lejere og ikke mindst genskabe en arbejdsduelig organisation med det halve antal medarbejdere.

I 2014 investerede Centrum kraftigt i at kunne producere hardcover bøger. Netop denne niche er, ifølge Jan Justesen, der, hvor Centrum har deres helt særlige kompetence. Flere virksomheder kan producere mindre oplag i standardformater, men skal du bruge store oplag eller specielle formater eller løsninger, så skal du til Centrum eller udlandet for at finde en, der kan løfte opgaven.

Julen er højsæson for Centrum. Der bindes bøger ind i rå mængder, og midt i juletravlheden fik de en særlig opgave. Politikens Forlag havde brug for at få produceret ekstra mange eksemplarer af bogen om Kim Larsen, som udkom op til jul og med det samme blev en storsællert. Forlagets sædvanlige udenlandske leverandør havde ikke plads i produktionen, så her måtte Centrum træde til og fremstille en lækker hardcover-bog med blindpræg i mere end 100.000 eksemplarer.

Direktør Jan Justesen tror på, at efterspørgslen efter specielle materialer og kvaliteter vil komme Centrum Bogbinderi A/S til gode i de kommende år. Her eksemplificeret med et udbudsmateriale til eksklusive lejligheder i København, der både har et specielt format, velouromslag og er foliepræget.

Et vigende marked – med mange muligheder

Men selvom de er kommet godt fra land, så er Jan Justesen godt klar over, at de befinder sig i et vigende marked, hvor der vil blive produceret færre bøger i 2019. Han fortæller:
– Markedet som helhed er vigende, men der er dog en række positive tendenser, som vi skal udnytte. Det gælder fx at der er en vandring fra softcover mod hardcover. Da lige netop det er vores speciale, skal det selvfølgelig udnyttes. Der er også en tendens mod mere forædling på bøger med fx stof og præg. Der kommer vores særlige kompetencer os også til gode.

I det hele taget har Centrum en maskinpark, der kan løse mange opgaver, som ikke uden videre kan løses andre steder. Det gælder fx forkantsskæring af bøger med flap, som Centrum kan håndtere i en enkelt arbejdsgang.

Jan Justesen fortæller, at de har flere projekter, der skal sættes i søen, når de er klar til det. Et af dem handler om at få en større synlighed hos de mange digitale trykkerier, som også laver bøger i større eller mindre mængder.
– Jeg tror ikke, at der findes et offsettrykkeri i Danmark, der ikke kender os. Det er noget helt andet i det digitale marked. Her skal vi have øget vores synlighed. For selv om de endnu ikke udgør en stor volumenmæssig andel, så er det trods alt her, at væksten sker, slutter jan Justesen.

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Huuray for en printer

Den danske virksomhed, Huuray, investerede i sommeren 2023 i en ny printer for at udvide sit udbud af personaliserede gavekort.
Huuray-PR-Billeder

Fujifilm viser deres styrkede B2-repertoire på Drupa

Sammen med en stor del af Fujifilms omfattende repertoire, vil et par nye B2-printere være udstillet på Fujifilms stand på Drupa.
drupa24_fujifilm

Ny high-end foto- og plakatprinter fra Epson

Epson lancerer ny storformatprinter til de professionelle foto-, kunst- og plakatmarkeder.
Epson_P20500Series

All Creative er stolte

All Creative A/S vil vinde emballagekonkurrencen Packnorth Awards 2024.
AllCreative_01