Gent Workgroup (GW), den internationale organisation for udvikling og formidling af bedste praksis inden for grafisk produktion, glæder sig over, at det arbejde, de startede omkring ”Procestrin til emballage- og etiketproduktion”, nu er vedtaget som en international standard. Den nye ISO-standard er et vigtigt skridt til at standardisere og automatisere produktionsprocessen for emballage baseret på PDF-filformatet.
PDF manglede accept i emballagemiljøet
PDF-filer i et emballage-workflow indeholder normalt det design, der skal trykkes, samt elementer der ikke skal trykkes. Det gælder fx skære-, bukke- og falseinformation, der skal give emballagen sin endelig form. GW identificerede for mange år siden manglen på standardisering i disse procestrin, og som var en hindring for accept af PDF som standardformat i dette miljø.
Bedste praksis til international standard
Emballageudvalget i GW stillede forslag om at anvende metadata knyttet til valgfrie indholdsgrupper (almindeligvis kendt som lag) i PDF-dokumenterne. De skulle formidle standardiserede oplysninger om elementer, der er nødvendige i de forskellige procestrin i produktionsprocessen. Dette forslag blev derefter drøftet i International Standards Organisation (ISO) og er blevet vedtaget som international standard ISO 19593-1.
Lieven Plettinck, direktør Software Engineering hos Esko og medformand for Emballageudvalget i GW, siger:
– Med vedtagelsen af ISO 19593-1 er der taget et vigtigt skridt i retning af at øge produktiviteten i emballageproduktionen, og vi er glade for, at vi har været kunne bistå i udviklingen af denne vigtige standard. Nu har vi et formelt, standardiseret værktøj til at formidle digitale data i PDF-filer, i hele pakken forud for produktionen. Det vil dramatisk reducere behovet for manuel indgriben og minimere muligheden for menneskelig fejl i et komplekst og stærkt konkurrencedygtigt globalt emballeringsmiljø.
GW og ISO er naturlige allierede
GW blev grundlagt i 2002 for at arbejde på bedste praksis inden for grafiks produktion. Dens medlemmer kommer fra software- og hardwareleverandører, grafiske organisationer, uddannelsesfaciliteter og trykkerier, udgivere og emballagevirksomheder. På grund af sin praktiske tilgang og eksperter inden for fagområdet er det i stand til hurtigt at udvikle specifikationer og forslag omkring standardisering i grafiske arbejdsprocesser. Disse bedste fremgangsmåder er ofte bygget på ISO-standarder (fx PDF/X), men de inspirerer også ofte ISO-udvalg i deres standardiseringsarbejde.