Bjarne Nielsen, der i dag er 69 år, har et langt arbejdsliv bag sig i den grafiske branche. Han er uddannet i Høng Bogtrykkeri, hvor han i læretiden blev formand for Lærlingeklubben i Slagelse og så fulgte forskellige tillidsposter i grafiske forbund resten af Bjarne Nielsens aktive erhvervsliv. Han sluttede som næstformand i HK/Privat. Det betyder, at han har fulgt udviklingen for hele branchen tæt og har været involveret i de forandringer, der som følge af den teknologiske udvikling, fandt sted i fagforbundene.
”Striden” i forbundet handlede blandt andet om opdelingen mellem litografer og typografer.
– Man burde have været i samme organisation, men det blev først en realitet i 1993, hvor det skete meget tidligere i Norge og Sverige. Men der var både personlige og politiske modsætninger, der betød, at processen til et samlet forbund trak ud, fortæller Bjarne Nielsen.
Den digitale udvikling betød dog, at meget af deres arbejde blev overtaget af journalister og HK’ere, og da forbundet tabte en voldgiftssag omkring desktoparbejdet, som lå under HK, i 1999, nedlagde Grafisk Forbund sig selv.
Hele det forløb, syntes Bjarne Nielsen, skulle videreformidles til interesserede og ikke mindst med historien for øje.
– Det har været en sjov proces at arbejde med bogen. Den har betydet, at jeg har gennemlevet en stor del af mit liv. Arbejdet med bogen har taget omkring 1,5 år, hvor jeg dog mest har skrevet i vinterperioden.
Bogen “Striden om Grafisk Forbund”, som udgives af Grafisk Almenvelgørende Fond, præsenteres ved en reception i HK den 6. september kl. 16.00. Alle er velkomne.