Bare rolig. Vi er ikke faldet for fristelsen til at vise katte, for at få din opmærksomhed. Der er en forklaring nederst i artiklen.
Epson har på dette års FESPA-messe meget fokus på interiør og sublimationsprint samt Direct to Garment (DTG). Det skyldes at de, især de seneste to år, har oplevet en stærk vækst i disse områder. Kai Olsen fra Epson Norge fortæller, at fotomarkedet, som Epson traditionelt har stået stærkt i, er nedadgående. Derfor denne nye fokus.
Som en helt generel tendens, kunne man også på Epsons stand se interiør i lange baner, som ledte tankerne hen på en tøj- og boligudstilling.
For første gang viste Epson den industrielle tekstilpresse Monna Lisa for at vise kunderne, at der er en opgraderingsmulighed for de mest ambitiøse tekstilvirksomheder. Derudover viste de deres to nyeste tekstilprintere, SureColor SC-F9300 farvesublimeringsprinteren og SureColor SC-F2100 Direct til Garment printeren samt den allerede etablerede og populære SureColor SC-F6200.

Hvor mange stande havde mere eller mindre fiktive præsentationer af interiør mode og interiør, så viste de på Epsons stand en række produkter, som kom fra virkelige produktioner. Det gjaldt fx en haute couture dametøjskollektion fra Richard Quinn, der for nylig vandt Queen Elizabeth II Award for British Design og som havde fået overrakt prisen af dronningen på London Fashion Week. Alle emnerne i denne kollektion var printet på SureColor SC-F Series printere.
Succes i et faldende marked
Selv om vi indledningsvis kunne høre, at fotomarkedet er nedadgående, har Epson alligevel oplevet en betydelig succes med P10000 fotoprinter. Det skyldes primært, at hastigheden i forhold til forgængeren P9000 er mere end fordoblet, fra fire til 14 kvadratmeter i timen. Kai Olsen fortæller, at printeren er populær med Mirage software og Eizo-skærme, der giver bedst opnåelige resultat i forhold til præcision mellem skærm og print.
Kai Olsen siger også, at P10000 kan printe med så høj densitet på klar film, at den kan lave reprofilm til serigrafimarkedet og dermed har den fundet sig en ny niche.
Fantastisk kvalitet på ChromaLux
ChromaLux er kendte for deres sublimationsegnede materialer, fx alu- eller mdf-plader som indendørs har en garanteret levetid på helt op til 65 år. Men det er ikke bare levetiden der er ekstraordinær, det er kvaliteten også. På FESPA udstillede ChromaLux blandt andet nogle aluplader, der var printet med Epsons sublimationsprinter. Blandt andet stod et billede af en kat med en skarphed og brillians, så man næsten troede at den ville blinke med øjnene, når man kom tæt på den. Lyset fra den virkede som om, det kom fra en back-lit plakat.
ChromaLux’ sublimationsprodukter kræver ikke efterbehandling og har alligevel en formidabel holdbarhed. På messen lancerede de en ny coating – EXT– til udendørsbrug, der skulle gøre fx aluplader med 4-farvetryk holdbare i op til 4-5 år.
