Canon har netop afholdt en workshop i Amsterdam, hvor de viste et helt nyt automatiseringskoncept frem for en gruppe udvalgte nordiske storformat kunder. Workshop’en blev afholdt hos de hollandske firma Van Vliet Printing som har lagt lokaler og produktion til pilotprojektet, der demonstrerer muligheden for at automatisere en stor del af de manuelle processer der typisk er i en storformatproduktion. Det gælder pålægning af plader til tryk, aftagning, vending af plader til print på bagside, pålægning til skærebord og endelig aflægning på palle.
Det er et samarbejde mellem Canon, Zünd og den hollandske robotvirksomhed Rolan Robotics der står bag udviklingen af konceptet. Og der er ikke tale om en hyldevare. Rolan Robotics er robotspecialister men udvikler ikke selv robotterne. I fællesskab med kunden indkredse de behovet og finder netop den robotkonfiguration der passer til problemstillingen og så programmere og tilpasser de robotten og softwaren til opgaven. Canon og Zünd har muliggjort integrationen til deres systemer.
Derfor er der heller ikke tale om en færdig pakke med en fast pris. Det afhænger af hvilke opgaver automationen skal håndtere. Benny Duus, der ansvarlig for Grafisk Division/Commercial Print i Canon Danmark, fortæller:
– Der var en meget positiv interesse for denne automations-løsning og derfor ville flere også gerne vide, hvad det koster. Til det kan vi svare, at hvis man skal indkøbe hele pakken fra ny med en Arizona 6100-printer, et Zünd-skærebord og et integreret robotsystem, så koster det i omegnen af 6 millioner danske kroner. Men det kan også integreres i et eksisterende system, som dog på nuværende tidspunkt skal være med en Arizona printer i 6100-serien.
Mere produktion og færre fejl
Benny Duus fortæller, at Van Vliet Printing kører med systemet i døgndrift og at ejeren havde givet udtryk for det besynderlige i at lukke og slukke om aftenen vel vidende, at produktionen fortsatte uanfægtet hele natten i bulderravende mørke. Udover den markante udvidelse af produktionstiden er en anden fordel, at der begås væsentligt færre fejl.
– For selv om pallen ikke er placeret helt retvinklet i forhold til printbordet, så vil en lasersensor registrere kanterne på pladen og placere den fuldstændig retvinklet på printbordet, fortæller Benny Duus.
Der var 15 kunder fra hele Norden med til Amsterdam og Benny Duus benyttede lejligheden til at spørge om, hvor mange der regnede med at have installeret robotteknologi inden for de næste tre år. Det forventede de alle at gøre! Selv tror Benny Duus så meget på konceptet, at han er sikker på, at vi allerede i 2018 vil se den første danske installation.
Det er firmaer med en stor og ensartet produktion, der vil have glæde af denne automatiseringsløsning. Det kunne være virksomheder der producere skilte og displayløsninger til detailhandlen eller emballagevirksomheder som skal fremstille mindre lokaliserede eller personaliserede serier.
Animationsfilm forudser problemstillinger
Det er Canon der har ansvaret for markedsføring og salg af løsningen, og første skridt er at afdække hvilke opgaver automatiseringen skal løse for kunden, inklusive materialer, vægt, størrelse, antal emner m.m. På den baggrund udfærdiger Rolan Robotics en animationsfilm, er skal illustrere processen og eventuelt afdække svagheder i processen. Først når processen er optimeret og kan løse den stillede opgave iværksættes implementeringen.
På spørgsmålet om det videre perspektiv i denne automatisering siger Benny Duus:
– Vi havde i Amsterdam en diskussion om at udvide konceptet til også at omfatte kvalitetskontrol fx i forhold til fejl i printet. Canon har fotografisk udstyr til at løse sådan en opgave og det kunne meget vel blive næste del af pakken, slutter Benny Duus.