QR-koder er ikke noget nyt fænomen, og mange er af den opfattelse, at gassen er gået af den ballon. Men skribenten og analytikeren Richard Romano er af en noget anden opfattelse. For selvfølgelig handler det om at gøre print interaktivt, men de fleste glemmer, at det også gør print målbart. Og netop målbarhed er en af årsagerne til, at digitale medier har godt fat i reklamebureauerne, hvor kravene til målbarhed er særlig store. For hvorfor bruge penge på noget, hvis effekt du ikke kender og ikke kan måle?
QR-koderne er de små grimme sort-hvide felter, som kendes især fra ejendomsmæglerens husannoncer i fx lokalavisen. Her giver de rigtig god mening for brugeren fordi, du umiddelbart kan ”tappe ind” på et konkret hus og få vist både billeder, video og hvad der eller hører sig til. Men ejendomsmægleren kan også se i sin Google Analytics, om trafikken på hans hjemmeside kommer fra avisannoncen, og dermed om annonceringen i den konkrete lokalavis giver mening.
Af ren og skær nysgerrighed har jeg bladret en række magasiner igennem for at se, i hvilken udstrækning de bruges. Og resultatet er beskedent. I de fire magasiner jeg kiggede i, var der i alt to annoncer med QR-koder. En var i ældresagens medlemsblad, hvilket er lidt overraskende eftersom målgruppen nok er dem med den laveste frekvens af smartphones og, undskyld mine fordomme, formentlig også dem som er mindst tilbøjelige ti at downloade alverdens apps – for det kræver det. Desværre er en QR-kodelæser ikke standard i de forskellige smartphones styresystem (så vidt jeg ved).
Den anden QR-kode var at finde i branchemagasinet UDKOM, hvor firmaet Vikiallo har valgt at have en QR-kode i deres helsidesannonce. Grafisk designer hos Vikiallo, Lasse Henneberg, fortæller, at det er forholdsvis nyt for dem at bruge QR-koder, men at det er en enestående mulighed for at gøre det lettere for kunden og at bygge bro mellem de forskellige platforme.
– Vi har endnu ikke draget de store erfaringer, men potentialet er ret stort, især fordi det åbner mulighed for, at du kan spore din trafik. Udfordringen er, at det formentlig kun er den yngre del af kundegruppen der bruger muligheden. Fænomenet er ikke nyt og det er lidt svært at vide om det er passé eller bare ikke har taget fart endnu, udtaler Lasse Henneberg.
Lasse Henneberg siger også, at man skal tænke sig lidt om med hensyn til, hvor man placerer sine koder. Fx giver det ingen mening at anvende QR-koder i nyhedsmails og på hjemmesider, hvor muligheden for at linke på andre mere elegante måder er tilstede. Ligeledes er QR-koder på biler nok heller ikke specielt gennemtænkt trafiksikkerheden taget i betragtning, men i tryksager og på plakater er der stadig et potentiale, hvis ellers kunderne vil downloade en QR-scanner til deres smartphone og bruge den.
Du kan læse Richard Romanos indlæg om samme emne her.