QR-koder gør printet kommunikation målbar

PUBLICERET: 21 June 2017
OPDATERET: 21 June

QR-koder er ikke noget nyt fænomen, og mange er af den opfattelse, at gassen er gået af den ballon. Men skribenten og analytikeren Richard Romano er af en noget anden opfattelse. For selvfølgelig handler det om at gøre print interaktivt, men de fleste glemmer, at det også gør print målbart. Og netop målbarhed er en af årsagerne til, at digitale medier har godt fat i reklamebureauerne, hvor kravene til målbarhed er særlig store. For hvorfor bruge penge på noget, hvis effekt du ikke kender og ikke kan måle?

Prøv at scanne koden, og se hvad der sker! (med risiko for at spolere Vikiallos web-statistik).

QR-koderne er de små grimme sort-hvide felter, som kendes især fra ejendomsmæglerens husannoncer i fx lokalavisen. Her giver de rigtig god mening for brugeren fordi, du umiddelbart kan ”tappe ind” på et konkret hus og få vist både billeder, video og hvad der eller hører sig til. Men ejendomsmægleren kan også se i sin Google Analytics, om trafikken på hans hjemmeside kommer fra avisannoncen, og dermed om annonceringen i den konkrete lokalavis giver mening.

Af ren og skær nysgerrighed har jeg bladret en række magasiner igennem for at se, i hvilken udstrækning de bruges. Og resultatet er beskedent. I de fire magasiner jeg kiggede i, var der i alt to annoncer med QR-koder. En var i ældresagens medlemsblad, hvilket er lidt overraskende eftersom målgruppen nok er dem med den laveste frekvens af smartphones og, undskyld mine fordomme, formentlig også dem som er mindst tilbøjelige ti at downloade alverdens apps – for det kræver det. Desværre er en QR-kodelæser ikke standard i de forskellige smartphones styresystem (så vidt jeg ved).

Den anden QR-kode var at finde i branchemagasinet UDKOM, hvor firmaet Vikiallo har valgt at have en QR-kode i deres helsidesannonce. Grafisk designer hos Vikiallo, Lasse Henneberg, fortæller, at det er forholdsvis nyt for dem at bruge QR-koder, men at det er en enestående mulighed for at gøre det lettere for kunden og at bygge bro mellem de forskellige platforme.
– Vi har endnu ikke draget de store erfaringer, men potentialet er ret stort, især fordi det åbner mulighed for, at du kan spore din trafik. Udfordringen er, at det formentlig kun er den yngre del af kundegruppen der bruger muligheden. Fænomenet er ikke nyt og det er lidt svært at vide om det er passé eller bare ikke har taget fart endnu, udtaler Lasse Henneberg.

Lasse Henneberg siger også, at man skal tænke sig lidt om med hensyn til, hvor man placerer sine koder. Fx giver det ingen mening at anvende QR-koder i nyhedsmails og på hjemmesider, hvor muligheden for at linke på andre mere elegante måder er tilstede. Ligeledes er QR-koder på biler nok heller ikke specielt gennemtænkt trafiksikkerheden taget i betragtning, men i tryksager og på plakater er der stadig et potentiale, hvis ellers kunderne vil downloade en QR-scanner til deres smartphone og bruge den.

Du kan læse Richard Romanos indlæg om samme emne her.

 

Læs videre

Print og Medier går sammen med Sign&Print

Efter at have arbejdet tæt sammen i syv år har Print og Medier og selskabet bag Sign&Print, AGI Publishing House, besluttet at lægge sig sammen. Så fremover kommer nyhedsbrevet, hjemmesiden og magasinet Print og Medier til at hedde Sign Print & Pack.
po

Ricoh femdobler indsatsen på Sign Print & Pack-messen

Med overtagelsen af Quadient har Ricoh valgt at femdoble den standplads på Sign Print og Pack-messen i Odense, som ellers var reserveret til Quadient. Jan Brændholt fra Ricoh fortæller, at de med det nye set-up har så meget at vise, at de lige nu er i gang med begrænsningens kunst.
RDK_quadient

Tag med på Burning Man og hør om 10 typer af innovation

Sign&Print i Odense den 14. og 15. september er lig med ny viden, ny inspiration og masser af nyheder fra udstillerne. På seminarscenen kan du blandt andet få en helt unik mulighed for et levende indblik i udbyttet at 7 kreative dage i Nevadas ørken.
Skærmbillede 2022-06-29 kl. 10.21.58

Kodak tilbyder alternativ skilteløsning til detailhandelen

Skiltning er en fuldstændig uomgængelig del af detailhandelen – fra indkøbscentre, modebutikker, supermarkeder og dagligvarebutikker til boligforbedringsbutikker, fødevarebutikker og mange andre detailforretninger. Som en del af butiksmiljøet og ofte som en del af butikkens indretning, udfylder skiltene forskellige funktioner.
kodak_ascend

De seneste nyheder

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01

Addbrand overtager ICE Kuvert

Addbrand køber ICE Kuverts aktiver med virkning fra 1. august 2024. Dette skridt markerer også et generationsskifte, hvor Nanna Enemark ansættes hos Addbrand i København for at fortsætte med at servicere kunderne
ICE-Addbrand