Test: Accurio Press C2070 løfter en tung arv

PUBLICERET: 11 April 2017
OPDATERET: 11 April

Med efterfølgeren til bizhub C1070 er Konica Minolta kommet med en markant mere robust og fleksibel maskine til det grafiske og in-house-markedet.

Med markedsføringen af den nye AccurioPress C2070 markerer Konica Minolta nye tider for deres produktserie, som hidtil er gået under navnet bizhub. Tilføjelsen Press betyder at den er tiltænkt det mere produktionstunge marked frem for kontormarkedet, hvor maskinerne benævnes Print. AccurioPress C2070 afløser en af Konica Minoltas største succeser til dato, bizhub Press C1070. Og selv om hastigheden formelt set er den samme, er produktiviteten forbedret på flere områder, lige som den har en række nye features, der gør den mere anvendelig som alternativ til fx mindre offset-produktioner.

Blandt de nye features er muligheden for at køre papir i formatet 33 x 75 cm. Det giver mulighed for fx trefløjede A4-produkter, som efterfølgende kan falses, hæftes og beskæres i en in-line Konica Minolta FS-532. Den kan også printe på bannere i helt op til 120 cm. Blandt andre nye features kan nævnes, at man kan printe konvolutter i tophastighed uanset gramvægt (op til 300 gram).

Mere produktion – uden at øge hastigheden
Af de mere produktivitetsfremmende tiltag er det blevet muligt, at lægge papir i de skuffer der ikke produceres fra, mens maskinen kører, og det er muligt at foretage indstillinger vedrørende det næste job uden at påvirke den igangværende produktion.

For at imødekomme netop de virksomheder, som vil have trykkene hurtigt igennem til offline efterbehandling, har Konica Minolta udviklet en stacker, OT-510, med en output kapacitet på op til 3.000 ark.
En særlig option for virksomheder med behov for store mængder dokument-scanning er, at der er kommet en ny Dual scanning-funktion, som kan scanne begge sider i samme arbejdsgang. Det kan lade sig gøre fordi, der kan monteres to scanningshoveder, så hastigheden dermed kommer op på 240 sider i minuttet.

En ny scanningsenhed med Dual-scanning funktion sikrer scanning af 240 dokumentsider i minuttet.

Fokus på grafiske virksomheder og in-house
Som AccurioPress navnet indikerer, er det en produktionsmaskine som er beregnet til grafiske virksomheder og in-house trykkerier. Både levetid og peak-kapacitet er udvidet så fx den månedlige maksimum volumen er helt oppe på 750.000 ark, hvilket er mere end en fordobling i forhold til den foregående model. Så det er blevet en endnu mere robust maskine. Blandt de nye features som skal gøre den attraktiv for disse markeder, er det primært muligheden for trefløjede brochurer, højere gramvægte, dobbeltsidet dokument scanning, forbedret konvolutproduktion og de mange færdiggørelsesmuligheder, der skønnes at være afgørende.

Fødevaregodkendt toner og robust teknologi
Den fødevaregodkendte tonerteknologi, Simitri HD, er den samme som i C1070eren, men rastergenereringen med S.E.A.D (Screen Enhanced Active Digital Process) er kommet i en version IV, som skulle øge den reelle 1.200 x 1.200 opløsning til en 1.200 x 3.600 oplevet opløsning.

AccurioPress C2070 har ligesom sine storebrødre (bizhub press 1085 og 1100) et papirindtag, der svarer til det, man kender fra offsetmaskiner med små blæsere, der askiller arkene ad, og en vacuum-griberarm som trækker papiret ind i maskinen.

For at modvirke de påvirkninger som varmen giver papiret, køres papiret efter printet gennem en De-Curler som vrider papiret i begge retninger. Som option kan tilføjes ICE (Inter-cooler Curl Eliminator), der tilfører papiret ny fugt. Det er som kompensation for den papirfugtighed, der måtte være gået tabt i fastbrændingen af toneren, og som ellers øger risikoen for statisk elektricitet og spændinger i papiret.

Transferbæltet, som overfører toneren til papiret, kan fås i to varianter. Som udgangspunkt kommer det i en version som er beregnet til et bredt antal applikationer og lang levertid. Men har man brug for at skulle printe store mængder af meget struktureret papir, kan bæltet udskiftes til et blødere bælte, som er endnu bedre til at fordele toneren i en ujævn overfalde. Dette bælte har dog ikke helt så lang en levetid som standard bæltet.

Automatiseret kvalitetskontrol
I den automatiserede kvalitetskontrol anvendes en række teknologier til at stabilisere printet. Der afsættes blandt andet toner uden for printområdet, som aflæses direkte på transferbæltet. Her kan det registreres om toneren sætter sig i et jævnt og ensartet lag. Hvis det ikke er tilfældet, justeres spændingen.
For at undgå en forskydning eller tiltning af papiret læses hele forkanten af en sensor lige før overførslen af toner. Er papiret ikke helt i denne rette position, vil små valser skubbe til papiret, så det retter sig op. Ændre papiret facon, på grund af varmen, vil for-og bagside registreringsrutiner afhjælpe dette. Der findes tre forskellige måde at gøre det på, hvoraf en er fuldautomatisk.

Der kan printes konvolutter fra alle tre skuffer i forskellige formater

Flere medier og større felksibilitet
AccurioPress C2070 kan tage papir på mellem 60 og 350 gram og i kombination med den fødevaregodkendte Simitri HD-toner åbner det mulighed for at producere lettere kartonemballager, som fx konditoræsker.
Som noget nyt kan AccurioPress C2070, i en rette konfiguration, printe konvolutter fra alle tre skuffer. Det gør at man er mindre bundet i sit workflow, og fx kan printe flere forskellige formater konvolutter uden at skulle skifte indhold i skuffen.
Med det alternative transferbælte kan der printes med højkvalitet og fuldfarvedækning på selv meget strukturerede materialer.

Mindre og enklere vedligeholdelse
AccurioPress C2070 kræver som udgangspunkt mindre vedligeholdelse, dels fordi den er mere robust bygget, dels fordi der er indarbejdet flere intelligente vedligeholdelsesrutiner. For eksempel er levetiden på både tromle, bælte og renseblad afhængig af en jævnlig smøring af den voks som er i toneren. Det er i praksis sjældent, at denne smøring er tilstrækkelig ved almindelig produktion, så derfor sørger maskine selv for at det sker, uden at brugeren mærker det.
Som flere af deres konkurrenter har Konica Minolta også udvidet mulighederne for, at brugerne kan foretage udskiftninger af reservedele selv. Det øger alt andet lige maskinens oppetid. Man skal dog have et kursus for at få lov til at foretage disse udskiftninger. De brugerudskiftelige dele er mærket med en bestemt farve.

Selve testen:
Testen er baseret på et af en 20-siders brochure med teknisk udfordrende billeder udlånt af fotograf Anders Espersen, samt en række testelementer. Testelementerne indeholder linjepar, forskellige skriftstørrelser, test af pasning mellem farverne, forløb og dækflader, farvet tekst på farvede dækflader og falske opslag til test af pasningen på tværs af arkene. Derudover tester vi for- og bagsidepasning på et separat A3-ark og måler hastighed og ensartethed på 250 printe ark.

3 punkt skrift står fuldstændig skarp og tydelig.

Opløsning og detaljer
Den første indikator på den reelle opløsning er gengivelsen af lodrette og vandrette linjer. AccurioPress C2070 gengiver både lodret og vandret 400 linjer pr. tomme med tydelig adskillelse mellem hvide og sorte linjer. Denne fine gengivelse afspejler sig også i den positive og negative tekst, hvor en tre-punkt positiv skrift gengives helt suverænt uden udfald i de tynde streger. Også i negativ er teksten tydelig og læsbar, selvom de tynde streger er tæt på at lukke sammen. Men vi taler om en tre-punkt negativ skrift!
Det er et konventionelt offset-lignende raster der anvendes og detaljeringsgraden er generelt god, hvilket blandt andet ses i hår, syninger i tøj, strukturer i stoffer og metaller m.m.

Billeder og farveforløb
Billederne står upåklageligt med naturtro farver, fine detaljer og overgange. Den lidt nistrede tendens man nogle gange ser i tonerbaserede print genfindes ikke umiddelbart i billederne, men er svagt synlig i den gennemgående grønne fanefarve. Forløb og dækflader står flot uden tegn på knækkede nuancer eller uro i billedet.

 

Der er en halv millimeters forskydning i det falske opslag.

Farveregister, falske opslag og for- og bagsidepasning
Pasningen mellem farverne er perfekt på alle print. De falske opslag har en forskydning i højden på omkring en halv millimeter som ikke betyder så meget i portrætbilledet, men som er mere synligt i biblioteksbilledet med de mange vandrette linjer. For- og bagsidepasningen er god men ikke perfekt. I både længde og bredden er der en forskydning, der formentlig har med varmepåvirkningen af papiret at gøre. Trykket er blevet ca. En halv millimeter større i længderetningen og en kvart i bredden. Uden dette havde for- og bagsidepasningen været inden for en kvart millimeter.

Flere avancerede måleteknikker udnyttes for at få en imponerende farvestabilitet.

Hastighed og ensartethed
AccurioPres C2070 lover 71 ark i minuttet. Ofte er sådanne produktivitetstal baseret på print uden afbrydelse af fx kalibreringsrutiner. Da kalibreringsrutinerne er nødvendige for at få et stabilt tryk, oplever jeg ofte at hastigheden derfor er lavere end det angivne. Det er ikke tilfældet med AccurioPres C2070. Den holdt også en kalibreringspause midt i udprintningen af de 250 ark, men alligevel landede print-tiden på 3:32, hvilket svare præcis til 71 ark i minuttet.
Stabiliteten blev målt på en Pantone Warm Gray (sammensat af fire farver) ved at vi målte hvert 25 ark. Resultatet er absolut i top. Det gennemsnitlige udsving er på 0,85 Delta E og den maksimale afvigelse så beskeden som 1,23 Delta E. Det er langt inden for ISO-standarden på området.

Konklusion
AccurioPress C2070 er både en afløser af C1070eren men samtidig også en markant opgradering. Den er mere robust og har mere end fordoblet sin månedlige spidsbelastning. Samtidig har den øget produktiviteten uden at øge hastigheden. De sker ved forbedrede forberedelsesmuligheder, større felksibilitet ved fx konvolutkørsel og ikke mindst ved færre vedligeholdelsesrutiner, som i stigende grad kan foretages af operatørerne.
Den nye feauture med at printe 33 x75 cm fra skuffe åbner et interessant marked, som gør den attraktiv til fremstilling af fx trefløjede A4-brochurer, men den rummer også mulighed for at tage en række nicheopgaver som dokument-scanning og konvolutproduktion.
Den holder hvad den lover på hastigheden, hvilket er lidt usædvanligt, og så har den en både høj og stabil kvalitet. Den gengiver en tre-punkt skrift både positivt og negativt, og billederne står skarpt og naturtro. Den er super stabil i farvegengivelsen med meget små afvigelser over 250 ark. Testen viste lidt udfordringer med for- og bagsidepasningen samt med pasningen ved falske opslag. AccurioPress C2070 har ikke mindre end tre forskellige måder at angribe det problem på, så mon ikke løsningen allerede er at finde i maskinen.

Læs videre

Test af digitale folieringssystemer

I mange år har foliering været forbeholdt dyrere tryksager og oftest også i større serier, da startomkostninger typisk har været forholdsvis høje. Sådan er det ikke mere.
test_topfoto

Printertest: Rolands hidtil mest fleksible printer

VersaUV LEJ-640S-B150 er en hybridprinter som kan håndtere både rullematerialer og rigide materialer og derfor velegnet til virksomheder med blandede produktioner.
Roland_01b_web

Test af Canons UV-Gel printer: Océ Colorado 1640

Canon_Colorado_02_web

Test: Mutoh ValueJet 1638UH – Fleksibel entry-level printer

valuejet_1638UH_01_web

De seneste nyheder

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01

Addbrand overtager ICE Kuvert

Addbrand køber ICE Kuverts aktiver med virkning fra 1. august 2024. Dette skridt markerer også et generationsskifte, hvor Nanna Enemark ansættes hos Addbrand i København for at fortsætte med at servicere kunderne
ICE-Addbrand