Grafisk Tekniker: Bliv bedre til at finde de elektriske fejl

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 18 April 2016
OPDATERET: 18 April

– lær at betjene robotter, bliv bedre på færdiggørelsesprocessen eller bliv digital printoperatør. Mulighederne for efteruddannelse er mange – brug dem!

Det er ikke nyt for grafiske teknikere at kunne deltage i kompetencegivende efteruddannelse. Men udnyttelsen af mulighederne, der findes i henhold til de grafiske kompetencefondes efteruddannelse, har ikke ligget helt i top.

Skærmbillede 2016-04-18 kl. 14.39.07Det ville de gerne ændre hos HK Privat, hvor de timelønnede grafiske teknikere er organiseret. Olaf Christensen, der er formand for branchesektionen IT, Medier og Kommunikation ville gerne gøre det mere overskueligt med hensyn til hvilke muligheder, der var. Han ville også gerne undersøge, om udbuddet af kurser kunne udvikles, således at medlemmerne blev klædt endnu bedre på til at efterleve de krav, virksomhederne stiller i dag, både i eksisterende job men også ved eventuelle jobskift.

Skærmbillede 2016-04-18 kl. 14.38.17Mange medlemmer tror ofte, at der kun er de grafiske AMU-kurser at vælge imellem, og mange medlemmer tænker ikke på, at det kan være gavnligt at efteruddanne sig i bredden og ikke kun inden for eget helt snævre fagområde. Det var det synspunkt, Olaf Christensen gerne ville ændre på. Og en dag sidste sensommer under et seminar om digitaltryk, som blev holdt af Michael Bach Nielsen fra Medit Consult, begyndte Olaf og Michael at diskutere mulighederne.

En proces i tæt samarbejde med TR-styregruppen
Der blev nedsat en TR-styregruppe med Olaf Christensen ved roret, og så begyndte udviklingsarbejdet, der blandt andet gik ud på at gøre udbuddet meget mere overskueligt – og synligt. Og der blev også arbejdet på at tænke på hvilke nye kompetencer, der kunne være af værdi for grafiske teknikere.

Ofte har efteruddannelse for en grafisk tekniker fx handlet om farvestyring. Men hvorfor ikke også tænke i bredden? Tankerne blev løbende vendt med TR-styregruppen, og her faldt ideerne i god jord. Det har blandt andet ført til kurser, der er specielt udviklet til Grafisk Tekniker Netværk/IT, Medie og Kommunikation.

Kurser med faglig bredde
katologside elDe nye muligheder spænder vidt fra fx El-introduktion (fejlfinding inden for el-teknik) til Retorik i praksis. Og da kurserne er udviklet specielt til Grafisk Tekniker-området, vil alle deltagerne have samme baggrund, så det er ”trygt” at deltage på kurset, selv om det ligger i udkanten af, hvad man beskæftiger sig med til hverdag.

Inspirationskatalog
Det færdige projekt er blevet godt modtaget i TR-styregruppen, og alle tillidsrepræsentanter har fået tilsendt et inspirationskatalog med de kurser, der kan søges via de grafiske kompetencefonde. Der er mange muligheder, og det fortjener at blive studeret med åbne øjne – og et åbent sind – ikke mindst for de nye muligheder for at uddanne sig i bredden.

Uddannelses- og kursusudbydere
Udbyderne af kurserne er næsten udelukkende offentlige uddannelsesinstitutioner. I inspirationskataloget findes kurser afholdt af: Erhvervsakademiet Kolding, EUC Syd, Danmarks Medie og Journalisthøjskole, KEA Kompetence, Roskilde Tekniske Skole, Next Uddannelse København, Syddansk Erhvervsskole og Tech College Aalborg.

Inspirationskataloget indeholder også alle praktiske informationer om fx tilmelding og ansøgning. Alle kurser i kataloget ligger inden for det område, hvor man kan få tilskud –  og de har været vendt med A-siden.

katalogforsideGrafisk Tekniker medlemmer af HK Privat har fået tilsendt en PDF af inspirationskataloget. Og hos tillidsrepræsentanterne ude på arbejdspladserne kan man få udleveret et trykt eksemplar.

Inden for HK er der ret til to ugers selvvalgt uddannelse årligt. Ugerne kan også opspares til længerevarende kurser, dog maksimalt 6 uger per år.

Styrk din position
Vi skal lære hele livet. Med den fart udviklingen sker, er der løbende behov for at tilegne sig ny viden. Det styrker din position på arbejdsmarkedet.

De første kurser udbydes her i foråret, og styregruppen vil i samarbejde med Medit Consult følge hele projektet med interesse, således at det kan efterevalueres og videreudvikles.

– Det er en løbende og levende proces, lyder det fra Olaf Christensen.

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Dansk virksomhed vil vinde Packnorth Award med nyt emballageprodukt

Den danske virksomhed Grathwol oplyser, at de, som den første i verden, kan fremstille en PET-dåse med et låg af samme materiale.
Grathwol_01

Åbent hus hos Mark Andy og Pulse

Torsdag den 26. september 2024 kan du tage med til Mark Andy i Polen for at opdage, hvordan PureTones farvesæt og Monolox aniloxsystemet skaber nye muligheder på en moderne flexomaskine.
Heidi_Pulse

Hurtig omstilling på veje- og etiketteringslinje

Espera Nova er en serie af effektive veje- og etiketteringsmaskiner, som nu udvides med den nye  model Nova ES-E.
Espera_Linien

Gå ikke glip af Packnorth Award

Bidragene til årets Packnews Award kommer nu ind i en lind strøm. Det er fjerde gang, konkurrencen afholdes, og i år er prisoverrækkelsen tilbage på Scanpack-messen.
p-award_01