Bliver 3D-selfies et gennembrud for 3D-print i Danmark?

PUBLICERET: 24 February 2016
OPDATERET: 24 February

Ifølge Lasse Gyldenvang, den ene af de to ejere af 3Dselfie.dk, er potentialet for et gennembrud til stede. I landene omkring os er der i de fleste større byer forretninger, som tilbyder at lave 3D-figurer af levende mennesker. Figurerne kan printes i ensfarvet plast eller i flerfarvet gips. Størrelsen på figurerne er typisk 20-30 cm, men kan i princippet være 1:1, hvis man har en tilstrækkelig stor printer.

Interessen er støt stigende
– Det er især livets store begivenheder, som det ligger lige for at forevige i en 3D-model, siger Lasse Gyldenvang. Det er konfirmanden, studenten, den nyuddannede i sit arbejdstøj, brudparret, sølvbryllupsparret eller børnene i de forskelle alderstrin. Og modellen kan laves som buste eller helfigur.
– Vi har været i gang et lille års tid, og kan mærke en støt stigende interesse. Og så hjælper det gevaldigt på det, når Linse Kessler får en figur af sig selv i den bedste sendetid i ”Familien på Bryggen”, fortæller han.

Iværksættergen og grafiske kompetencer
Lasse Gyldenvang er udstyret med et stærkt iværksættergen, så da først interessen var fanget, var der ikke langt til handling. Sammen med sin gode ven og nu kollega, Kasper Staal, satte de sig ind i teknikken og afprøvede forskellige løsninger. Kasper har den fordel, at han er uddannet mediegrafiker og fortrolig med mange af de processer, som indgår i billedfangst og behandling, herunder styring af farver.

Mange parametre har indflydelse på kvaliteten
– Vi valgte at købe hardwaren hos en dansk leverandør. Det vil sige 3D-scanner og printer. Vi fandt ud af, at kvaliteten er afhængig af mange parametre, der ikke alene havde noget med hardwaren at gøre. Først og fremmest har vi investeret i noget godt videolys. Vi har også fået fremstillet et drejepodie, så vi ikke skal gå rundt om objektet med scanneren. Det giver alt for mange stød og uregelmæssighed i bevægelserne siger Lasse Gyldenvang.
– Endelig er både renderings- og efterbehandlingssoftwaren meget afgørende for den endelige kvalitet. I dag bruger en række forskellige softwarepakker afhængig af, hvad vi skal opnå. Nogle er gode til at rette scanningsfejl og andre er gode til at redigere farver i. Det har Kasper heldigvis fuldstændig styr på.

Skal nå ud til flere kunder
3Dselfie har et scanningsstudie på Aarhus havn, hvor de i dag laver 3D-optagelser. Det blev åbnet under stor bevågenhed af blandt andre borgmesteren i Aarhus, Jacob Bundsgaard Johansen. Men scanningen er også en begrænsning i at nå ud i et større marked. Derfor har 3Dselfie udviklet en software, der snart vil gøre det muligt, at fremstille reliefprint ud fra 2D-billeder. Kunderne vil så kunne sende almindelig fotografier og få et relief tilbage, hvor motivet træder ud af billedet. En anden måde at nå ud til kunderne på er, at åbne nye 3D-scanningsstudier. Det er i planen, men Lasse Gyldenvang vil ikke ud med hvornår og hvor, vi ser et 3D-printstudie i den næste større danske by.

Samarbejde med andre udbydere
Udover 3Dselfie har de også 3Dservice, som printer 3D-objekter på baggrund af egen eller andres 3D-filer. De kan printe objekter i op til 35 cm på hver led. Hvis der opstår behov for at lave endnu større 3D-objekter, arbejder de sammen med Ragnar Prototyping, som også ligger i Aarhus, og som kan lave 3D-print på mere end en kubikmeter og oven i købet kan svejse dem samme. Du kan læse artiklen om Ragnar Prototyping her.

Læs videre

Kan man lære noget af en 5-årig?

Skærmbillede 2020-11-09 kl. 10.45.15

Nye medlemmer i vikiallo-familien

Skærmbillede 2020-08-10 kl. 12.57.16

3D-print: Er det noget for skiltebranchen?

Skærmbillede 2017-08-15 kl. 16.13.42

Prototyper og produktudvikling står stadig for 50 % af 3D print

Skærmbillede 2016-08-16 kl. 09.38.00

De seneste nyheder

Hexis udvider med ny salgskonsulent

Det er en erfaren konsulent, som bydes velkommen hos Hexis.
michael_dyg

Heidelberg fejrer ny printerserie med spritny DFE

Heidelberg benyttede deres ”Commercial Days” til at lancere tredje generation af Versafire tonerprinter-serien samt en helt ny digital front-end (DFE) overfor deres kunder.
Heidelberg_CD_01

Kodak styrker Prinergy i version 10

Kodak fortsætter med at forbedre ydeevnen, funktionaliteten og sikkerheden i deres workflowsoftware.
kodak prinergy

Nye produkter og ny direktør hos Horizon

Horizon Nordic havde ikke kun produktnyheder med på Sign&Print-messen, men også en ny administrerende direktør.
Horizon-01