Interessen for 3D er voldsomt stigende

Tekst:Lis Lykke
PUBLICERET: 25 January 2016
OPDATERET: 25 January

Teknologisk Institut har i december måned udgivet en analyse: 3D-printpotentiale i danske virksomheder.
Her kan man bl.a. læse, at kun 4 pct af danske fremstillingsvirksomheder benytter 3D-print i produktudviklingen. En større anvendelse vil øge konkurrencedygtigheden, da det er væsentligt enklere og billigere at benytte 3D-print til prototyper og også til mindre serier – eller til pilotproduktioner, som der står i analysen.
67 pct af alle danske virksomheder starter deres produktion af nye produkter med små serier, så der er kæmpe potentiale for både hurtigere og bedre produktudvikling.

3D-printet prototye
3D-printet prototye

Ikke kun til prototyper – også til mindre industriel fremstilling
Men det er ikke kun til ”rapid prototyping” , der er en samlet betegnelse for de processer, hvor produktudviklere anvender 3D-printere i forbindelse med fremstillingen af prototyper, 3D-printere med fordel kan benyttes. 3D-print er også ved at være anvendeligt i industrien. Fx har Teknologisk Institut produceret bilkomponenter i samarbejde med det danske bilmærke Zenvo, der fremstiller avancerede sportsvogne i et begrænset antal.
Kæmpe potentiale
Når kun 4 pct p.t. anvender 3D-print i produktudviklingen er der et kæmpe potentiale op til de 67 pct af virksomhederne, der i forbindelse med produktudvikling benytter prototypefremstilling og starter med små serier.
Mange udbydere af 3D-udstyr
At der er tale om et marked med eksplosive vækstrater ses også på at antallet af leverandører og producenter af 3D-printere er stigende. Fx har mange af de traditionelle printproducenter som fx Epson, Canon, Konica Minolta og Ricoh alle 3D printere i deres produktpalette i dag.
Er der et marked for printhuse?
I det omtalte eksempel ovenfor, hvor Zenvo benyttede 3D-printede bilkomponenter, var det en ekstern partner – Teknologisk Institut – der stod for produktionen. Det kunne også have været et grafisk trykkeri eller en printvirksomhed.

Læs videre

Lars Ole Nauta: Labelexpo er vigtig i år

– Der skal klinkes nogle skår ovenpå papirkrisen, og så skal vi kigge dybere i mulighederne for automatisering, sige Lars Ole Nauta før årets Labelexpo.
LarsOleNauta

Johnsen Graphic Solution indgår partnerskab med Boostly

Johnsen Graphic Solutions og reklamebureaet Boostly har indgået et partnerskab med gensidige kompetenceløft for begge virksomheder.
johnsen_boostly_01

Mercoprint flytter sydpå

Mercoprint valgte i 2022 at flytte deres hovedkontor fra Københavns omegn til Næstved. Det var en beslutning som blandt andet var baseret på en markant ændret kundeadfærd.
Mercoprint_01

Når den gode stemning bliver en salgsparameter

Der er en ualmindelig god stemning, når man kommer ind hos BW & Madsen Skilte Reklame i Haderslev. Havde der været dug på bordene, havde det næsten været som at være hjemme i privaten.
BW_01

De seneste nyheder

Hexis udvider med ny salgskonsulent

Det er en erfaren konsulent, som bydes velkommen hos Hexis.
michael_dyg

Heidelberg fejrer ny printerserie med spritny DFE

Heidelberg benyttede deres ”Commercial Days” til at lancere tredje generation af Versafire tonerprinter-serien samt en helt ny digital front-end (DFE) overfor deres kunder.
Heidelberg_CD_01

Kodak styrker Prinergy i version 10

Kodak fortsætter med at forbedre ydeevnen, funktionaliteten og sikkerheden i deres workflowsoftware.
kodak prinergy

Nye produkter og ny direktør hos Horizon

Horizon Nordic havde ikke kun produktnyheder med på Sign&Print-messen, men også en ny administrerende direktør.
Horizon-01