Teknologisk Institut har i december måned udgivet en analyse: 3D-printpotentiale i danske virksomheder.
Her kan man bl.a. læse, at kun 4 pct af danske fremstillingsvirksomheder benytter 3D-print i produktudviklingen. En større anvendelse vil øge konkurrencedygtigheden, da det er væsentligt enklere og billigere at benytte 3D-print til prototyper og også til mindre serier – eller til pilotproduktioner, som der står i analysen.
67 pct af alle danske virksomheder starter deres produktion af nye produkter med små serier, så der er kæmpe potentiale for både hurtigere og bedre produktudvikling.
Ikke kun til prototyper – også til mindre industriel fremstilling
Men det er ikke kun til ”rapid prototyping” , der er en samlet betegnelse for de processer, hvor produktudviklere anvender 3D-printere i forbindelse med fremstillingen af prototyper, 3D-printere med fordel kan benyttes. 3D-print er også ved at være anvendeligt i industrien. Fx har Teknologisk Institut produceret bilkomponenter i samarbejde med det danske bilmærke Zenvo, der fremstiller avancerede sportsvogne i et begrænset antal.
Kæmpe potentiale
Når kun 4 pct p.t. anvender 3D-print i produktudviklingen er der et kæmpe potentiale op til de 67 pct af virksomhederne, der i forbindelse med produktudvikling benytter prototypefremstilling og starter med små serier.
Mange udbydere af 3D-udstyr
At der er tale om et marked med eksplosive vækstrater ses også på at antallet af leverandører og producenter af 3D-printere er stigende. Fx har mange af de traditionelle printproducenter som fx Epson, Canon, Konica Minolta og Ricoh alle 3D printere i deres produktpalette i dag.
Er der et marked for printhuse?
I det omtalte eksempel ovenfor, hvor Zenvo benyttede 3D-printede bilkomponenter, var det en ekstern partner – Teknologisk Institut – der stod for produktionen. Det kunne også have været et grafisk trykkeri eller en printvirksomhed.